Stavki zdravnikov ni videti konca

V Zboru za republiko so se z izjavo za javnost odzvali na dogajanje na področju zdravstva. Aktualna vlada več kot očitno ni kos situaciji, saj zdravniška stavka ni edina, je pa za slehernega državljana zelo boleča. V nadaljevanju objavljamo celotno izjavo.

Razumljivo je, da Fides nič več ne zaupa vladnim dogovorom, tudi če so črno na belem podpisani. Zastoj v reševanju stavkovnih zahtev pa se kaže v vse večjem umanjkanju nadurnega dela zdravnikov. Namesto, da bi za skrajševanje čakalnih vrst omogočili in spodbujali uporabo diagnostičnih in terapevtskih zmogljivosti, ki v popoldanskih in večernih urah po mnogih klinikah samevajo, pa se uresničuje napoved »totalne vojne«. Vse več zdravnikov tudi napoveduje, da po koncu stavke ne bodo več dali soglasja za nadurno delo preko evropskega normativa, saj ne želijo biti »dvoživke« in »delati samo za denar«.

Klasična stavka za delavske pravice je v primeru zdravnikov že davno prešla v nevaren ideološko-družbeni spopad. Nevaren za učinkovitost zdravstvene službe. Nevaren za bolnike. Kot edini izhod iz te slepe ulice se ponuja mediacija, v kateri nimajo besede le oblast, zakoni in odredbe, ampak tudi ljudje kot ljudje. Iščemo torej verodostojnega mediatorja, človeka širokega srca, človeka empatije, nekonfliktnosti in globokega razumevanja državniških vprašanj. Človeka, ki bi bil po našem prepričanju sprejemljiv za obe strani.

To je prejšnji predsednik države Slovenije, gospod Borut Pahor.

France Cukjati, predsednik

Zbor za republiko torej predlaga mediatorja z bogatimi izkušnjami na področju sklepanja kompromisov. Bo Golob ponujeni predlog sprejel? Glede na to, da osebno nima izkušenj sklepanja kompromisov, saj se je že rodil z zlato žlico v ustih, po komentarjih nekaterih analitikov pa živel v pomanjkanju “očetove trde roke in mamine ljubezni”, tega ni za pričakovati.

M.Z.