Rusija je napadla Ukrajino. Ruska vojska z raketnimi napadi uničuje kritično ukrajinsko vojaško in civilno infrastrukturo. Ruski tanki so prečkali belorusko-ukrajinsko mejo, kjer so ostali tudi po »koncu« nedavnih vojaških vaj v Belorusiji.

Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem klicu z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskyim izrazil podporo Ukrajini in napovedal sankcije. Ruska invazija Ukrajine bo imela močne posledice. CNN še poroča, da je Biden dejal, da bodo ZDA sankcije in odziv koordinirale z članicami zavezništva NATO.

Oster odziv je prišel tudi iz EU. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povedala, da je ruski napad neupravičen in da bo Rusija za napad odgovarjala. Dejala je, da so v teh težkih trenutkih misli EU z Ukrajino in njihovimi nedolžnimi prebivalci, ki so tarča napada in se bojijo za svoja življenja. Vodstvo EU se bo v kratkem sestalo na nujnem sestanku, kjer bodo najverjetneje sprejeli nov paket sankcij, ki bo kaznoval ruska dejanja.

Rusko invazijo so obsodili tudi Kanada, zveza NATO, Poljska, Češka in generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki Putina poziva, naj preneha izvajati to morijo.

C. U.