Zdravstvena blagajna polna, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa spet dražje! Zakaj?

Foto: Pixabay

Zakaj se dopolnilno zdravstveno zavarovanje draži (ponovno spet v mesecu septembru), če pa je zdravstvena blagajna polna, kot še nikoli? To poslansko vprašanje je Vladi RS postavil Zvonko Černač, poslanec stranke SDS.

Zvonko Černač, poslanec stranke SDS Vladi RS zastavil vprašanja

Kot smo v naših prispevkih že poročali, sta Vzajemna in Triglav že napovedala novo podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zneski, ki jih bodo po novem plačevali zavarovanci, so “skomunicirani” na dobrih 35 EUR. Nove podražitve pa so se dotaknile poslanca SDS Zvonka Černača, ki je Vladi RS zastavil pisna vprašanja. Tekst objavljamo v celoti:

“Spoštovani!

V koalicijski pogodbi strank, ki sestavljajo vlado Marjana Šarca, je na šesti strani zapisana obveza, ki pravi: »Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bomo ukinili in ga ob ohraniti iste ravni pravic prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje«.

Ne le, da ta zaveza, kot tudi številne druge, ni uresničena. V slabem letu dni Šarčeve vlade se prostovoljno zdravstveno zavarovanje draži že drugič. Najprej iz ca. 28 na 30 evrov, sedaj na 35 evrov. Stroški za prebivalstvo se večajo, kvaliteta zdravstvenih storitev pa pada. Čakalne vrste ostajajo, številni ostali problemi, vključno z negospodarnostjo v zdravstvu, prav tako. Vlado sprašujem:

  • Kam bo šel denar, ki se bo natekel iz dveh podražitev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja (PZZ)?
  • Zakaj se PZZ draži, če je pa zdravstvena blagajna polna, kot še nikoli?
  • Ali bodo uporabniki storitev zaradi dražjega PZZ deležni boljših storitev in katerih?
  • Kdaj bo vlada v zakonodajno proceduro vložila zakon glede ukinitve prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in kakšne bodo posledice na višino premije obveznega zdravstvenega zavarovanja?”

Spomnimo, da je Skupščina zdravstvene blagajne za leto 2019 (v njej so predstavniki delojemalcev in delodajalcev) potrdila finančni načrt v višini kar 3,05 milijarde evrov, kar je za kar 170 MIO EUR več kot v letu 2018. Ob tem se upravičeno sprašujemo, zakaj torej še vedno (pre)dolge čakalne vrste, odhajanje medicinskega kadra in nenazadnje podražitev storitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zaradi velikih izgub zavarovalnic!

Uredništvo