Zdravstvo ni v najlepšem redu, vladno zavajanje se nam bo zelo maščevalo!

Foto: Bobo

Polletna zdravniška stavka, ki formalno še vedno traja, je razgalila vso bedo in trhlost javnega zdravstvenega sistema, ki se pri življenju ohranja zgolj zaradi predanosti in požrtvovalnosti zdravništva in ostalega medicinskega osebja, so zapisali v sindikatu Fides.

 

 

Po tem, ko se je vlada zavedala stavke in odpoklica soglasij za prekomerno nadurno delo, je javni zdravstveni sistem doživel kolaps. Z grobim posegom v pravico do stavke zdravnikov pa je po besedah sindikata Fides le podaljšala agonijo razpadajočega sistema, namesto da bi zanj iskala dolgoročne rešitve.

Državljanke in državljane zdaj vlada prepričuje, da je v javnem zdravstvu vse v najlepšem redu. “Žal ni in na dolgi rok se nam bosta neiskanje sistemskih rešitev ter prikrivanje realnega stanja vsem skupaj zelo maščevala. Edini poraženci bodo 2 javni zdravstveni sistem in z njim pacienti,” opozarjajo v Fidesu.

Ignoranca podpisanega sporazuma
Zdravnice in zdravniki, ne vodstvo Fides, so se za stavko odločili zato, da bi opozorili na nesprejemljivo ravnanje vlade, ki je ignorirala podpisane in v uradnem listu objavljene sporazume, s katerimi je bila začrtana pot za postopno reševanje našega javnega zdravstva. Stavke si zdravnice in zdravniki ne želijo, a jo kljub vsem oviram nadaljujejo, saj upravičeno pričakujejo, da se bodo v okviru pogajanj našli rešitve, ki bodo zagotovile dolgoročen obstoj in dostopnost javnega zdravstvenega sistema. Le zdravnice in zdravniki so tisti, ki bodo na podlagi dogovorjenega na pogajanjih odločali o usodi stavke, vodstvo Fides tega mandata nima, poudarjajo.

Foto: STA
Hkrati zdravniki od vsega začetka poudarjajo, da stavka zdravnic in zdravnikov poteka tako, da delajo – pri tem gre za posebnost, ki je razviti svet Evropske unije ne pozna. Drugod zdravniki med stavko ne delajo in stavkajo tako, da so doma ali na ulici. Seveda se zato stavke tudi hitro končajo, ker se vlade zavedajo svoje odgovornosti do državljanov. Slovenska vlada zadnje pol leta ne išče rešitev, ampak se ves čas ukvarja z iskanjem načinov, kako bi zdravništvo utišala in stavko zatrla. Ob tem pozablja tudi na prioritete in obljube, ki jih je v zvezi z zdravstvom dala v začetku mandata. V pravico zdravnikov do stavke je posegla kmalu po njenem začetku z odlokom in nato še z zakonom. Sprejeti zakon praktično popolnoma onemogoča stavko zdravnikom, saj v minimumu delovnega procesa določa praktično vse možne zdravstvene storitve in administrativne naloge. Za razliko od vlade zdravniki spoštujejo sprejete predpise, tudi takrat, ko se z njimi globoko ne strinjajo. Izvajanje stavke, ki jim jo sicer omogoča ustava, je po sprejemu odloka in nato zakona praktično nemogoče.

Vlada ne zna in noče
Vsi poskusi vlade v zadnje pol leta po mnenju Fidesa kažejo, da je njen cilj zgolj prikrivanje dejanskega stanja, zavajanje in metanje peska v oči državljanom in zdravništvu. Čeprav so potrebne rešitve znane in ukrepanje nujno, ostaja vlada za te pozive neodzivna, pojasnjujejo. “Z interventnimi zakoni in podobnimi ukrepi le potrjuje, da dejanskih težav ne zna ali nima namena reševati. Takšen odnos in ravnanje ne sodita v demokratične sisteme in Evropsko unijo, zdravništvo žalostita ter silita v aktivnosti za zaščito interesov preko sodnih postopkov, v okviru katerih bo tudi zahteva za presojo ustavnosti spremenjenih določb zakona o zdravniški službi, ki prekomerno in nesorazmerno omejujejo zdravnikom pravico do stavke.”

Fides ima pri namenih za končanje stavke ves čas iskrene namene, žal pa v iskrene namene vlade kljub prizadevanjem imenovanih članov vladne pogajalske skupine vedno bolj dvomijo. “Očitno je moči bolj vredno usmerjati v javno diskreditacijo zdravniškega sindikata, namesto v iskanje rešitev. To nas žalosti, saj si takšnega nivoja slovensko javno zdravstvo ne zasluži – če do dogovora med sindikatom Fides in vlado ne bo prišlo, bodo edini poraženci žal javni zdravstveni sistem in z njim pacienti,” so še zapisali v javni izjavi.

C. Š.

vir: nova24