Že udarja globlja recesija v Nemčiji, ki bo “vsrkala” še Slovenijo?

Foto:fb

Industrijska proizvodnja v Nemčiji je močno “kihnila”, kar za 5,2 odstotka (samo v mesecu juniju za 1.5). K temu so prispevali upadi proizvodenj skoraj v vseh panogah, na primerni stopnji vztraja le še gradbeništvo. Žal pa bo močno ohlajanje gospodarstva, katerega ugledni ekonomisti vidijo kot novo recesijo v Nemčiji, udarilo tudi po slovenskem gospodarstvu. Slednje namreč najbolj poganja izvoz produktov in storitev v Nemčijo, katera naročila so že v upadu.

Slovensko-nemška menjava v letu 2016

Leta 2016 je Slovenija v Nemčijo izvozila za slabih 5,2 milijarde evrov, uvozila pa za nekaj več kot 4,6 milijarde evrov. Slovenija je sicer ena redkih držav, ki ima trgovinski presežek z Nemčijo.

Blagovna menjava med Slovenijo in Nemčijo pa se je le še krepila. Tako je v letu 2017 Slovenija v Nemčijo izvozila za dobrih 5.7 milijard evrov in uvozila za dobrih 5.2 milijardi evrov. V letu 2018 se je izvoz dodatno okrepil na slabih 6.2 milijardi evrov in uvoz na slabih 5.3 milijardi evrov.

Kar 1/5 slovenskega izvoza predstavlja prav nemški trg, drugi največji pa je avstrijski, ki pa je mnogo manjši. Sicer pa je potrebno poudariti, da kar polovico slovenskega izvoza predstavlja trg EU. Slovenski izvoz je ranljiv še posebej zato, ker na ta trg “pošilja” zelo malo razpršenih produktov, predvsem tri skupine. Gre za vozila, medicinske in farmacevtske izdelke ter električne stroje in naprave.

Skrb za pazljivost in pripravljenost za ukrepanje (upajmo, da strokovno in hitro) torej nista odveč!

Uredništvo