Zanimiv je bil nabor 28-ih imen, ki so se kot predlogi za ime zasedbe znašla na seznamu, a naposled je bila skupina krščena za Vokalno skupino BeleTinke

Te dni mineva deset let, odkar se je kot novoustanovljena sekcija KUD-u Beltinci pridružila ženska vokalna zasedba BeleTinke. Zborovsko petje je v Beltincih v preteklosti poleg folklorne dejavnosti bilo eden izmed stebrov kulturne dejavnosti. Kraju je na tem glasbenem področju neizbrisen pečat vtisnil nekdanji učitelj in po nekaterih ustnih virih tudi organist Gustav Gonza. Njegovo delo sta v okviru KUD Beltinci nadaljevala Jože Grlec in Mileva Buzeti, na cerkvenem koru pa Andrej Maroša. Da je želja po ubranem skupnem petju v Beltincih še živa, se je potrdilo v teh desetih letih delovanja mladih pevk.

(foto: B.R.)

Zanimiv je bil nabor 28-ih imen, ki so se kot predlogi za ime zasedbe znašla na seznamu, a naposled je bila skupina krščena za Vokalno skupino BeleTinke. Z vajami so začele septembra leta 2013 in že v začetku decembra istega leta imele svoj prvi koncert na Razkrižju. Od takrat je minilo 10 let in do danes je v zasedbi sodelovalo kar 29 deklet. Med njimi so od prvega koncerta do danes aktivne umetniška vodja Tjaša Šimonka Kavaš ter pevke Tina, Petra in Damijana.

Tjaša Šimonka Kavaš (foto: B.R.)

V vseh teh letih delovanja so dekleta poleg redne aktivnosti v domačem okolju posegla tudi po najvišjih nagradah na zborovskih tekmovanjih doma in v tujini. Redno se udeležujejo revij pevskih zborov, nastop na Sozvočenjih jih je pripeljal v finalni nastop v Slovensko filharmonijo v Ljubljani, trikrat so bile na regijskih tekmovanjih ter tam dvakrat dosegle srebro in enkrat zlato. Na mednarodnih zborovskih tekmovanjih v Pragi, Barceloni, Bratislavi, Benetkah, Puli in letos spet v Benetkah so bile uspešne in prejele nekaj posebnih priznanj za določene skladbe, na treh tekmovanjih so se uvrstile v grand prix, dosegle pa so 2 srebrni in 6 zlatih priznanj. V Puli je umetniška vodja prejela tudi priznanje za umetniški vtis. V letošnjem letu jim je Občina Beltinci podelila tudi županovo priznanje ob 10-letnici delovanja in za izjemne uspehe na zborovskih tekmovanjih.

(foto: B.R.)

V programu koncerta ob deseti obletnici, ki je bil minuli petek v beltinski župnijski cerkvi,  so izvedle mašo Mass of Hope Ambroža Čopija in nekaj skladb tekmovalnega programa, s katerim so na letošnjem mednarodnem tekmovanju v Benetkah osvojile zlato priznanje in nastop v grand prixu: Chi la Gagliarda (da Nola), Jes ti bon kipila (ljudska/A. Čopi) in O lux beata Trinitas (A. Makor), koncert pa zaključile z zanimivo rezijansko Ta na solbici (Vovk, Grahor/Vovk). BeleTinke je na klavirju spremljal BeleTinek Rene Zorman.

(foto: B.R.)

Kot gostja je na koncertu nastopila flavtistka Katja Ferenc, ki po zaključenem študiju na ljubljanski Akademiji za glasbo magistrski študij flavte nadaljuje na Privatni Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost pri solo flavtistu dunajske filharmonije, Karl-Heinzu Schützu. Na klavirju jo je spremljala Mirjam Orel. Koncert je povezoval Boštjan Rous.

M.Z.