Zgodba o uspehu z vodo obogateno s CO2 tudi v Radencih ali Murski Soboti?

Foto:fb

Zdravstveni hotel Vivea v Železni Kapli (grajen 1998) v sosednji Republiki Avstriji je bil nekoč zdraviliški center. Danes s kakovostjo storitev štirih zvezdic sprejme letno več 10.000 gostov in jim nudi odlične zdravstvene usluge. Ključna danost, ki turiste v ta hotel, ki leži v občini z le 2.000 prebivalci privabi, je mineralna voda obogatena s CO2 (ogljikov dioksid), ki ima po mnenju terapevtov izjemne zdravilne in blagodejne učinke na telo.

Mineralna voda obogatena s CO2 ima izjemne zdravilne in blagodejne učinke na človekovo telo!

Zdravstveni hotel Vivea je pred dobrimi dvajsetimi leti prevzela družina Künig, zaradi vse večje prepoznavnosti in obiskanosti (v letu 2018 dobrih 74.000 nočitev) pa bo v naslednjem letu investirala več 10 MIO EUR sredstev. Obiskovalci hotela še posebej povprašujejo po številnih terapijah, pregledih in posegih, ki jim jih nudi odlična zdravniška in terapevtska ekipa. Seveda pa goste privabijo tudi bazeni, savne in masaže, v katerih iščejo samo sprostitev in razvajanje in to v mineralni vodi, obogateni s CO2, ki, jim nudi številne zdravilne in blagodejne učinke na njihovo telo.

Bi lahko podobno zgodbo še močneje pisali v Radencih ali v Murski Soboti, kjer so s CO2 bogato obdarjene geotermalne vrtine?

Občina Murska Sobota je že ciljala na razvoj športno – zdraviliškega turizma, saj ji območje Fazanerije ponuja izjemno priložnost za razvoj slednjega. Znano je, da sta zadnji geotermalni vrtini SOB-3g in SOB-4g bogato “obdarjeni” s CO2, Radenski vrelci mineralne vode pa prav tako. Sedanja murskosoboška oblast v vrtinah ni našla geotermalnega potenciala za ogrevanje, ne v obstoječima vzpostavljenima sistemoma daljinskega omrežja, ne v ogrevanju bazenskega kompleksa, ne v ogrevanju nogometnih površin,… Ker je “zamudila roke” in potrpežljivost potencialnih uporabnikov (ti se bodo v prihodnje ogrevali s pomočjo toplotnih črpalk), iz “povpraševanja” izginja potencial za ekonomsko upravičenost nadaljnjih vlaganj v uporabo vrtin za ogrevanje stanovanjskih površin. Ostajajo pa druge priložnosti!

Ali bo potencial geotermalnih vrtin v prihodnje prepoznan kot priložnost ali pa bo še kar nekaj časa speči kapital?

Uredništvo