Zloglasni projekt Drugi tir z vloženo revizijo zoper odločitev uprave družbe 2TDK!

Foto: Pixabay (slika je simbolična)

Pri javnem naročilu za gradnjo mostu čez reko Glinščico pri izgradnji drugega tira železniške proge Divača–Koper je podjetje Markomark vložilo zahtevek za revizijo zoper odločitev o izidu javnega naročila uprave družbe 2TDK. Ta je 7. avgusta razpis razveljavila z obrazložitvijo, da je najugodnejši ponudnik Markomark s partnerji domnevno ponaredil eno izmed referenc.

Podjetje Markomark oddalo ponudbo v višini slabih 8 MIO EUR

Spomnimo, da je podjetje Markomark s partnerji Nival, Nival Invest in Ekorel oddalo ponudbo za izgradnjo mostu čez reko Glinščico v višini slabih 8 MIO EUR. Oddani sta bili še dve ponudbi in sicer podjetje Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad je oddalo ponudbo v višini 13.5 MIO EUR in podjetje Godina v višini 14,3 MIO EUR. Družba 2TDK je najprej sprejela odločitev o izbiri najugodnejšega ponudnika (20. junija), potem pa si je premislila in svojo odločitev razveljavila. Kot argument je takrat prvi mož družbe Dušan Zorko argumentiral s hudo obtožbo najugodnejšega ponudnika češ, da so domnevno ponaredili eno izmed referenc (šlo naj bi za referenco izgradnje mostu z določeno dolžino in višino). Predstavnik konzorcija družb Markomark, Nival, Nival Invest in Ekorel Aleksander Schara odločno zanika omenjeno obtožbo, zato so zahtevali revizijo zoper odločitev. 

Predstavnik konzorcija odločno zanika obtožbe glede ponarejeni referenci

2TDK tudi ni z ničemer pojasnil konkretne vsebine dodatnih preverjanj in zakaj je ugotovil neustreznost reference,” je konkretiziral v zapisu predstavnik “oškodovanega” konzorcija Aleksander Schara. Pri tem usmeri svoje trditve poleg referenčnih potrdil in gradbenega dnevnika (iz katerega, da je družba 2TDK razbrala ponareditev) še na mnenja strokovnjaka gradbene stroke/sodnega cenilca iz katerih izhaja izpolnjevanje razpisnih pogojev (zahtevane višine podporne konstrukcije nad osem metrov). Družba 2TDK je tako nepravilno zaključila, da referenca ni ustrezna, je zaključil Schara.

Je podjetje 2TDK ravnalo v nasprotju z lastno razpisno dokumentacijo, da kot naročnik izbere za davkoplačevalce najugodnejšega in najkakovostnejšega ponudnika? Verjetno v začetku velike naloge ne, je pa zelo kmalu dobilo jasen signal, kdo v Sloveniji mora (pri)dobiti posle, ki bodo od precenjenih sklenjenih poslov, ki jih bodo “itak” odplačali slovenski davkoplačevalci, kapnili zajeten kupček na račun “zaslužnih”.

Uredništvo