Golobova koalicija si želi popolnoma politično podrediti RTV Slovenija

S spremembami zakona o RTV, ki jih predlaga trenutna koalicija, bo javna RTV postala državna RTV. Gre za velike spremembe Zakona o RTV, za kar bi bila potrebna javna obravnava in več pogovorov s tistimi, ki jih tematika zadeva.

Mojca Šetinc Pašek (foto: demokracija.si)

Novela Zakona o Radioteleviziji Slovenija sledi zakonu, ki ga je vložila poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. So nedavnega novinarka na RTV je predlagala, da se Zakon o RTV sprejme po skrajšanem postopku. Sedanji vladni predlog bo očitno sprejet po nujnem postopku, saj želi vlada zamenjati vse, od vodstva generalnega direktorja, direktorja TV in radia do članov nadzornega in programskega sveta.

 

Na podlagi 134. člena Poslovnika se zakon po nujnem postopku obravnava »zaradi varovanja interesov varnosti ali obrambe države, odpravo posledic naravnih nesreč ali za preprečitev težko popravljivih posledic za varovanje države.

Robert Golob (foto: nova24.si)

Vsakemu normalnemu državljanu je jasno, da na medijskem področju izrednih razmer v državi ni. Sedanji predsednik vlade Robert Golob je v času volilne kampanje jasno dejal, »da bo vlada sprejela nov zakon o RTV, vendar ne zato, da bi zamenjali njihove člane z našimi.« Kljub obljubam je prejšnji teden mandatno-volilna komisija sprejela sklep, da se v Programski svet RTV zaradi odstopa dveh članov imenuje Alenko Sivko, ki je bila kandidatka za poslanko na listi Gibanja Svoboda.

 

Pravnik Matej Avbelj je nedavno dejal, da gre pri omenjenem zakonu za zlorabo poslovnika in instrumentalizacijo zakonodajnega postopka za doseganje ciljev vladajoče koalicije.

Z novim načinom imenovanja Programskega sveta RTV se bo popolnoma izključilo gledalce in poslušalce, ki so plačniki storitev javnega zavoda RTV. Zakon namreč daje po novem določenim skupinam, npr. Nacionalnemu zavodu za kulturo, ki ga ustanovi vlada, pooblastilo neposrednega imenovanja in s tem izključuje vse ostale, za katere so ocenili, da nimajo pravice predlagati vse, kar zadeva kulturo.

Alenka Jeraj (foto: sds.si)

»Tako bomo dobili državno in ne javno RTV, zato ocenjujemo, da se s tem odvisnost od vladajoče politike veča, ne pa manjša,« je bila na tiskovni konferenci kritična poslanka SDS Alenka Jeraj.

Uvajanje nove 4-članske uprave na RTV je značilnost gospodarskih družb, medtem ko je RTV javni zavod. Z uvedbo uprave v sestavi delavski direktor, direktor televizije, direktor radia in direktor za digitalne vsebine se veča moč uprave proti Programskemu svetu RTV.

Na seji Odbora za kulturo je kulturna ministrica Asta Vrečko povedala veliko.

Po mnenju Jerajeve so spremembe potrebne. O tem so se v državnem zboru že večkrat pogovarjali in razpravljali, je pa za take spremembe potrebna javna razprava, zato nujnemu postopku nasprotujejo in ocenjujejo, da se bo zgodila še večja politizacija RTV.

M. Z.