Zmagaaa, hvala zlati fantje, odlično darilo Sloveniji!

Noro, odlično, neverjetno!. Slovenski fantje so s pomočjo polne tribune slovenskih navijačev na današnji večerni finalni tekmi v Istanbulu v Turčiji zasluženo postali evropski prvaki. Zlati varovanci Igorja Kokoškova EuroBasketa 2017 so z borbeno, premišljeno in resnično dramatično celotno tekmo, Slovenijo zapisali v zgodovino, lokacijo “Slovenske kokoške” pa že išče cel svet.

V prvem polčasu blestel Dragić, zabil kar 26 točk!

Po oigravanju slovenskih fantov v prvi četrtini tekme, ki so jo košarkarji Srbije dobili za dve točki, je sledil preobrat. Borbena, hitra in v stilu “copy – paste” igre proti veliki Španiji v drugi četrtini tekme so polčas zaključili z odličnimi devetimi točkami prednosti. Blestel je kapetan Dragić, ki je Srbom nasul kar 26 točk.

Začetek tretje četrtine so začeli Srbi, toda odvzeto žogo je s trojko vodstvo naših fantov takoj povišal Dragić. V nadaljevanju smo spremljali borbeno igro naših fantov, toda predvsem z nenatančnimi meti, poškodbo Dončića in popolno nervozo. Srbi so padec igre naših fanov kaznovali in se nam 3 minute pred koncem tretje četrtine približali le na dve točki prednosti. Randolf je serijo “igre” Srbov presekal in zadel za dve, potem “naredil” še odlično obrambo, ter Dragiću omogočil, da smo se spet odlepili s pomembno razliko. Vzeli smo še eno žogo, in Prepelič je zadel za 69:61. Luka Dončić je še vedno teko spremljal s klopi, poškodba gležnja je še vedno preveč bolela. Tretjo četrtino je zaključil Dragić s prostima metoma in vodstvom Slovenije z rezultatom 71:67, postalo je jasno, da bomo nadaljevali brez potrebnega Luke Dončića. Bo šlo brez njega?

Začetek zadnje četrtine se je začel brez Dončića in z napako naših fantov ter priložnostjo, da se nam Srbi približajo. Toda, naš mladi Nikolić je žogo odvzel, Srbi pa so ga zaustavili s tehnično napako, ki jo je v prostih metih kaznil z dvema točkama. Tehnično napako Srbov smo izkoristili še z dvema “pikama” Blažiča, ki je v naslednjem napadu zadel še enkrat, potem pa se zapletel v naslednjem napadu. Srbi so to kaznili in se nam približali na le tri točke, potem je žogo izgubil še Dragić, ki pa je v naslednjem napadu “iztržil” tehnično napako Srbov. Dragićeva igra je popolnoma padla, izčrpanost je prišla v ospredje, Srbi pa so vodstvo Slovenije znižali le na eno piko. Kokoškov je šest minut pred koncem tekme zahteval premor, Dragić pa pri poskusu za tri ni zadel. Srbi so 4.46 pred koncem tekme povedli za “piko”, nato pa je Prepelić s trojko dvignil samozavest našim fantom. 4 minute pred koncem je izenačeno na 80:80, Dragić pa je z dvojnim vodenjem žogo “podaril” Srbom, ki so povedli spet za dve. Randolf je izenačil po osebni nad njim, potem pa po odvzeti žogi žal Randolf izgubi žogo, Srbi pa ne zadenejo kar dvakrat iz prostih metov. Prepelić nato povede za dve 2:15 pred koncem tekme, Bogdanović zgreši, vendar žogo naši izbijejo v avt, žogo po neuspešnem metu Srbov pa kazni Randolf z dvojko 1:38 pred koncem in prisluženim prostim metom, ki ga ne izkoristi. Sledi ključna odlična blokada Vidmarja, nato met Vidmarja, ki ga Srbi preprečijo s “faulom”. 88:82 pred koncem tekme pri odvzeti žogi po metu Srbov za tri pa neuspešno zabija Randolf, toda mladi Nikolić žogo odvzame, nad njim pa Srbi naredijo “faul”. S prostima metoma Nikolić poviša vodstvo za zmagovalnih 90:82, 36 sekund pred koncem. Hiter met za tri Bogdanoviću ne uspe, uspe pa Blažiču za dve. Še ena trojka Srbov in…

In tri, dva, ena Slovenija je Evropski prvaaaaaak, zmaga s 93:85!

Končni rezultat 93:85, tekmo so odločili vsi, še posebej Dragić, ki je natrosil odločilnih 35 točk, toda izmučen dočakal končnico ob Kokoškovu. Srbom, očitno razočaranim pa se moramo zahvaliti, da si je svet ogledal sijajni finale.

Uredništvo