Razmerje 9:7 je odraz volje občanov, pravi župan Leljak

Občinska volilna komisija Občine Radenci je včeraj brez pomoči Državne volilne komisije (DVK) zaključila z delom in objavila neuradne rezultate predčasnih volitev v občinski svet Občine Radenci. DVK, ki jo od nedavnega vodi bivši predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič, je namreč občinski volilni komisiji odrekla podporo pri uporabi njihove informacijske tehnologije za avtomatski izračun mandatov. Po besedah predsednika OVK Zlatka Hercega naj bi jih na DVK zavrnili, ker bi to bilo “nesorazmerno z njihovimi stroški”. Po družbenih omrežjih so se nekateri že spraševali, če se z Zorčičem DVK vrača v kameno dobo.

Tako je sedaj znano število mandatov na posamezno listo, znana so tudi imena predstavnikov ljudstva, ki bodo sedeli v občinskem svetu. Volitev se je udeležilo 2.654 volivk in volivcev, kar pomeni 61,55 % volilno udeležbo.

Volilni rezultat na občinski ravni, torej v obeh volilnih enotah je sledeč:
1. Lista Romana Leljaka – 1.161 glasov, kar znaša 44,76% – 8 mandatov
2. Gibanje Svoboda – 473 glasov, kar znaša 18,37% – 3 mandati
3. Neodvisna lista – 394 glasov, kar znaša 15,12% – 3 mandati
4. SD-Socialni demokrati – 171 glasov, kar znaša 6,56% – 1 mandat
5. SDS-Slovenska demokratska stranka – 158 glasov, kar znaša 6,06% – 1 mandat
6. N.Si-Nova Slovenija-Krščanski demokrati – 108 glasov, kar znaša 4,14% – 0 mandatov
7. DeSUS  – 81 glasov, kar znaša 3,11% – 0 mandatov
8. Sloga – 49 glasov, kar znaša 1,88% – 0 mandatov

Ob upoštevanju doseženega volilnega rezultata, Harejevega količnika ter izračun količnika po d΄Hondtu so tako v občinski svet izvoljeni:

  1. Lista Romana Leljaka – Franjo Mulec, Mitja Škerget, Anton Belna, Miran Jelen, Mirko Korošak, Mihael Klobasa, Darjan Meglič in Tina Zver
  2. Gibanje Svoboda – Bogdan Lesjak, Toni Žitek in Aleksander Mulec
  3. Neodvisna lista – Jožef Šmelc, Milko Zamuda in Ida Petek
  4. SD – Marko Kranjc
  5. SDS – Franc Himelrajh

Na podlagi navedenega je moč sklepati, da v Občinskem svetu Občine Radenci v naslednjih treh letih lahko pričakujemo manj napetosti. Župan Leljak je na socialnem omrežju opozicijskim svetnikom ponudil roko in izrazil željo po tvornem sodelovanju.

“Želim si sodelovanja z vsemi občinskimi svetniki in svetnicami in upam, da bodo pripravljeni stisniti ponujeno roko. Ne zaradi mene, temveč jasnega nedeljskega sporočila, ki kaže na to, da je dovolj blokade odločanja ter željo, po razvoju občine,” je med drugim zapisal Leljak.

M.Z.