Sumi na nepravilnosti že v preteklosti
Zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme naj bi Ministrstvo za zdravje ustavilo skoraj 40-milijonski nakup aparatur za magnetno resonanco.

Projekt je vodil Smiljan Mekicar, ki naj bi po naših neuradnih, a zanesljivih, informacijah že prejel odpoved delovnega razmerja,

Mekicar je inženir elektrotehnike, rojen v Murski Soboti, ki že od leta 2004 živi in dela v Ljubljani. Na listi stranke Dobra država je leta 2018 kandidiral za župana ljubljanske občine, po umiku Bojana Dobovška pa je postal predsednik stranke.

Lansko leto so začeli teči postopki za nakup 16 naprav za magnetno resonanco v vrednosti 38 milijonov evrov za 13 zdravstvenih ustanov, ki pa so bili zaradi suma korupcije in poskusa kaznivega dejanja ustavljeni. Mekicar obtožbe, ki so mu predstavljene kar na osmih straneh, sicer zavrača, a postopki protikorupcijske komisije in policije so že v teku.

Direktor Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder navaja, da so bili razpisni pogoji prirejeni, saj naj bi razpis za ponudnike naprav za magnetno resonanco bil napisan le za enega ponudnika.