Zoran Janković samovoljno spreminja pravila, opozicija napoveduje referendum

Robert Pešut Magnifico in ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: Bobo)

Mestna občina Ljubljana pod vodstvom Zorana Jankovića se požvižga na opozorila Zavoda za varstvo narave. Ljubljanski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji namreč po hitrem postopku sprejeli predlog spremembe v dopolnitvi odlokov o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki izvedbo prireditev v njem omejuje na pet lokacij. Opozicijski svetniki so po razpravi o tem zapustili sejo, napovedana je celotna vložitev občinskega referenduma.

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica v Tivoliju nista dobila soglasja za izvedbo, je večina župana Zorana Jankovića potrdila napovedane spremembe in pri tem poteptala opozorila Zavoda za varstvo narave. Opozicija je prepoznala “pravi” razlog za spremembo.

Predlog izvedbe prireditev je zdaj dovoljeno na petih lokacijah, to so vrh Rožnika, Mostec, Plečnikov avditorij, sankališče ter območje med Jakopičevim sprehajališčem in otroškim igriščem. Presojanje o negativnih vplivih na stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih virov bo po novem presojal mestni oddelek za varstvo okolja.

V razpravi so opozicijski svetniki najprej nasprotovali sprejetju predloga po hitrem postopku, nato pa tudi vsebine, sejo pa so po zaključeni razpravi zapustili. Sodelovali so sicer na večjem delu seje, saj so spremembo odloka o krajinskem parku obravnavali kot zadnjo točko na dnevnem redu.

Opozicija: “Sprememba ima en sam namen”

Ker je Janković napovedal ” spremembo pravil igre ” že pred nekaj dnevi, je bilo jasno, da se požvižga na opozorila stroke in da ima spremembo odloka en sam namen, da bo Magnificu omogočil izvedbo koncerta v Tivoliju. To so po poročanju državnega spletnega portala prepoznali vsi iz opozicije, ki je del seje obstruirala. Svetnik iz liste Glas za otroke in družine  Aleš Primc  je dejal, da ne nasprotuje dogodku v parkih, in da so se tega lotili na “skrajno problematičen” način. “Zaradi enega konkretnega primera želite spremeniti sistem, da se načeloma nikoli ne dela,” je opozoril.

“Če bi vam res šlo za zaščito, bi sprejeli omejitve na naše lokacije in hkrati ohranili, da je treba pri vsakem dogovoru na teh lokacijah pridobiti soglasje zavoda za varstvo narave,” je ob tem poudarila svetnica Levice Urška Honzak, poroča MMC RTV.

Jasminka Dedić je izrazila mnenje, da je namen spremembe odločitev omogočil koncert Magnifica v Tivoliju, kar je označila za poskus župana Jankovića, da so podredili neodvisne strokovne institucije – o tem bi odločala na občinskem referendumu.

V stranki Pirati so odlok označili za pravno sporen, v NSi pa za nerazumen in neprimeren, saj domnevajo, da so spremembe v ozadju namenjene županovim prijateljem.

V odloku je med drugim pisalo, da brez predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave v krajinskem parku ni dovolj organizirano javnih prireditev, ki bi lahko ogrozile ugodno stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot.

C. Š.

Vir: (nova24tv.si)