Zorčiča bi morali razrešiti, zakaj bi naj bilo drugače!

Foto: fb

Na predlog SDS, SMC in NSi so poslanke in poslanci državnega zbora odločali o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Predlog je logičen korak po tem, ko se je Zorčič odločil, da ni več del poslanske skupine SMC, predsednik Počivalšek pa mu je jasno naznanil, da naj izbere stol, na katerem bo sedel. Toda, zmanjkal je en glas od 46 potrebnih.

“Verjamem, da bi lahko kakšna seja minila tudi mirneje, ampak državni zbor je hiša besede in za besedo velja, da je kot duh, ko uide iz steklenice, jo težko spraviš nazaj, zagotovo pa je ne moreš spraviti z opominom ali kakšnim poslovniškim ukrepom,” tako z besedami Zorčič, ko povzame, da je delo Državnega zbora v preteklem letu opravljeno dobro. Argument, da nekdo izstopi iz koalicijske stranke in mora zato zapustiti mesto predsednika državnega zbora, po njegovi oceni ne vzdrži resne presoje, se je pred kratkim branil Zorčič za svoje mesto predsednika Državnega zbora. Toda, Zorčič pozna načelnost podpisane koalicijske pogodbe. Zorčič je tudi zelo dobro spoznal načelnost predsednika Vlade RS. Če zasoliraš, nisi več del ekipe, ampak si prestopil meje dogovorjenega. Zato bi se pač moral posloviti.

Toda, dve neveljavni glasovnici sta bili dovolj, da so se odnosi v parlamentu dodatno zaostrili. Sta to bila poslanca narodnih manjšin? Sledi obdobje negotovosti in velika verjetnost za predčasne volitve.

Uredništvo