Župan Roman Leljak mora umiriti “žogico”!

Foto: fb

Pred kratkim je v medijih odmevala reakcija župana Občine Radenci, Romana Leljaka, da bo odstopil, v kolikor mu svetniki ne bodo sprejeli proračuna. Zgodilo se je takoj, ko delovno telo – odbor za proračun in finance ni dal “zelene popotnice” predlaganemu proračunu v prvi obravnavi. Toda, nobena juha se ne poje tako vroča, kot je pripravljena. Glede na sveže informacije župana, tudi v tem primeru stari pregovor še kako velja. Župan je namreč že nekoliko umiril “žogico”.

“Glede na okoliščine, da če ni proračuna so ustavljena vsa dela. Lenariti na Občini ne želim. Sprejel sem odločitev, da bom dnevni red torkove seje dopolnil z izjavo, da v primeru ne sprejema proračuna odstopam kot župan. Pozval bom, da odstopijo tudi svetniki”, je zapisal župan Leljak

Županova reakcija zagotovo odmeva. Odmeva lokalno, skozi “medijske” oči pa tudi po Sloveniji in tudi čez lužo. Nekateri županovo pisanje podpirajo, drugi ne, v večina občanov pa si zagotovo želi, da “poklicani” strnejo vrste, se pogovorijo in delajo v korist Radencev naprej. Prav slednji cilj bi moral zasledovati župan.

Večina občanov si zagotovo želi, da “poklicani” strnejo vrste, se pogovorijo in delajo v korist Radencev naprej

Slednje še kako velja. Da naj župan in svetniki ravnajo preudarno, predvsem pa v smeri razvoja za Radence in njene prebivalce, pa je jasno izraženo stališče mnogih, ki so svoje razmišljanje delili tudi preko županovega fb profila.

“Želim se zahvaliti 977 občanom, ki ste mi preko maila, sms, družbenih omrežjih poslali podporo. Enotni ste bili, da ne smem odstopiti karkoli se zgodi. Moja dolžnost je, da spoštujem vašo voljo. V primeru, da proračun ne bo sprejet, bom sklical Zbor občanov za celotno Občino na katerem se lahko opredelimo tudi o delu Občinskega sveta, predlagamo celo referendum za nove volitve… Torej gremo s spremembami naprej”, je zapisal župan

Do sem vse lepo in prav. Toda, tudi svetniki so predstavniki občank in občanov in imajo svoj prav. Predvsem pa zadnjo besedo. Prav zaradi slednje, so tudi v lokalni politiki potrebni pogovori in kompromisi. Prihaja torej ključno, umiritev “žogice”, pogovori, kakšno opravičilo in kompromisi. Vse našteto odlikuje najboljše voditelje!

Župan Leljak je začel odlično. Tega mu ne bo ne bo mogel nihče očitati. Pretiranih pohval seveda ne bo, toda dokazi so številke v proračunu in rezultati (že vidni), ki bodo še prihajali. Prepoznal je bistvo, prihodke, ki so si jih “lastili” drugi, je uspešno preusmeril tja, kamor spadajo. V proračun. Tudi podjetniške žilice mu ne manjka in dobro je, da želi mandat “peljati” z vso svojo vnemo in predvsem transparentno. Toda, to se da tudi brez pretiranega hrupa! Bo Leljaku uspelo še to?

Uredništvo