Odpuščanje novinarjev iz političnih motivov je potrebno nujno preprečiti

Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj s predsednikom Združenja novinarjev in publicistov dr. Matevžem Tomšičem in predsednikom Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev Jožetom Biščakom naslovil pismo, v katerem opozarjajo in informirajo Svet Evrope in novinarska združenja spletne platforme Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev o revanšizmu novega vodstva RTV Slovenija, ki s kadrovskimi čistkami in politično podreditvijo javnega medija močno krnijo medijsko svobodo ter pluralnost medijev v slovenskem prostoru.

“Svet Evrope in novinarska združenja bi se morali odzvati na dogajanje v Sloveniji in od slovenske oblasti zahtevati odgovore ter podpreti novinarje in urednike, ki so na RTV Slovenija javno šikanirani in mobingirani, nekateri celo tako, da morajo poiskati zdravniško pomoč,” poudarjajo Zver, Tomšič in Biščak.

Spoštovanje medijske svobode novinarjev je temeljnega pomena za delovanje moderne demokratične družbe, ohranjanje neodvisnosti novinarjev na javni radioteleviziji pa je ključno za izogibanje političnemu vplivu na medijsko vsebino, kar zagotavlja, da državljani prejemajo kakovostne, uravnotežene in raznolike informacije.

vir: EPP

“Zato je nujno, da se preprečuje odpuščanje novinarjev iz političnih motivov, saj le tako ohranjamo integriteto novinarskega poklica ter krepimo temelje svobodne in odprte družbe,” so zapisali v sporočilu za javnost.

M.Z.