ZZ Top, ameriške rok legende!

1969 je nastala odlična rok skupina ZZ Top in sicer v Houstonu, četrtem največjem mestu v Združenih državah Amerike (Houston ima cca. 200 tisoč več prebivalcev kot Slovenija). Že v letu 1971 je skupina izdala prvi album z naslovom ZZ Tops first album, sledil je izid albuma Rio Grande Mud. Prvi pravi preboj skupine se je zgodil v letu 1973, po izidu albuma Tres Hombres. Do danes so “fantje” še vedno v enaki zasedbi, aktivni so na svojem fb profilu in jim sledi kar 4.244.219 oseb.

Pesem La Grange začela polniti njihove koncerte, na prvem v letu 1974 se je zbralo kar 80.000 oboževalcev!

Že v letu 1974 se je njihova prepoznavnost močno povečala. Hit iz albuma Tres Hombres z naslovom La Grange je že nakazoval, da je pred njimi lepa prihodnost. Vse do leta 1976 je skupina izdala skupno pet albumov, od tega je en bil posnet v živo na koncertu (Bringing Texas to people).

Od leta 1976 do 1979 je skupina mirovala in se na “sceno” vrnila s popolno preobrazbo zunanjosti s katero je ostala prepoznavna še danes. Gre za njihove dolge brade, ki so si jih v času premora načrtno puščali in negovali do ponovnega prihoda. Do leta 1983 je svoje značilne ritme umazanega bluesa dopolnila z elektronsko glasbo, s katero je vztrajala še v devetdesetih letih, nato pa se je vrnila značilnim starim zvokom. Iz tega časa je znan njihov zadnji album Rhytmeen, ki je izšel v letu 2003.

Sicer pa je skupina izdala kar 11 albumov, v uho pa gredo tudi hiti kot Viva las Vegas, Eliminator, Legs, Sharp dressed man, Gimme all your lovin, I’m bad I’m nationwide in Cheap sunglases.

Uredništvo