Višje cene in novi kadri

Prvi trije meseci vladanja Roberta Goloba so za nami in uresničujejo se napovedi nekaterih političnih analitikov, ki so že v času pred državnozborskimi volitvami opozarjali, da z Golobom prihaja novi blef globoke države po že ustaljenem receptu novih obrazov. Za razliko od njegovih predhodnikov je Golob predvsem še bolj temeljit pri kadrovanju. Še noben premier v naši zgodovini pri tem ni tako izkazal.

Na evropsko energetsko krizo, ki je v Slovenijo na področju inflacija še bolj od evropskega povprečja, se je vlada odzvala z naročilom analiziranja cen v trgovinah, v parlament pa poslala paket milijardnih državnih jamstev za energetska podjetja, da nakupijo plin in elektriko za zimo. V času velikopoteznega širokoustenja o reševanju energetske krize in inflacije pa so se v ozadju ukvarjali predvsem z odstavljanjem “Janševega” kadra in nastavljanjem “stroke”.

Državna energetska podjetja so imela zadnje leto visoke dobičke, ki so jih v obliki nagrad razdelila vodilnim za uspešnost. Robert Golob je na čelu uprave GEN-I prodajal elektriko po cenah na trgu (okoli 100€/megavatno uro), celo za dve leti naprej in si za uspešnost prislužil nagrado. Trenutna cena za megavatno uro se zaradi špekulantov giblje okoli 1000€, kar pomeni, da ob dejstvu, da v Slovenji proizvedemo 85% elektrike sami, sedaj plačujemo desetkratno ceno.

Po prvih treh mesecih nam je Golob postregel predvsem z višjimi cenami življenjskih stroškov in z zamenjavami vodilnih, ki so v času Janševe vlade Slovenijo pripeljali med najuspešnejše evropske države po gospodarski rasti in nizki inflaciji ter med najučinkovitejše v spopadu z epidemijo.

Včeraj je v Radencih potekalo srečanje članov občinskih odborov Slovenske demokratske stranke, ki so se ga udeležili člani, simpatizerji in podporniki iz občin Radenci, Gornja Radgona, Apače, Sveti Jurij ob Ščavnici, Tišina, Murska Sobota, Beltinci in Moravske Toplice. Zbrane je nagovoril tudi poslanec v DZ Franc Breznik, ki je navzočim orisal trenutno situacijo in jih spodbudil k zbiranju podpisov za tri napovedane referendume.

“Pred nami so volitve za predsednika države, na katerih imamo najboljšega kandidata v zgodovini Slovenije, dr. Anžeta Logarja”, je dejal Breznik.

V sproščenem druženju, ki so ga organizirali člani občinskega odbora Radenci, so se prisotni pogovorili o lokalnih temah, ki v času bližajočih se lokalnih volitev vse bolj stopajo v ospredje.

M.Z.