107. rojstni dan praznoval Boris Pahor

107. častitljivih let Borisa Pahorja

Imeti svojo kulturo in identiteto ni zločin, ampak nekaj plemenitega, tako Borut Pahor ob svojem 107. rojstnem dnevu

Boris Pahor se je rodil 26. 8. 1913 v Trstu, še v času, ko je bil njegovo mesto avstro-ogrsko pristanišče. Tu je končal tudi slovensko osnovno šolo, gimnazija pa je bila njegova naslednja izbira na italijanski semeniški klasični gimnaziji v Kopru. Tu je maturiral leta 1935 ,nato pa se posvetil študiju teologije v Gorici, kar pa ni bila njegova posrečena izbira. Po slabih treh letih si je namreč premislil in študij opustil.

Leta 1940 vpoklican v italijansko vojsko in poslan v Abesinijo

Arabski svet je spoznal ravno v času služenja v italijanski vojski, kar podoživi v svojem romanu Nomadi brez oaze iz leta 1956. Ob začetku 2. svetovne vojne je Pahor deloval kot prevajalec za potrebe vojske v taborišču (za potrebe ujetih jugoslovanskih častnikov), v Padovi pa se je lotil tudi študija italijanske književnosti. Po kapitulaciji Italije leta 1943 se je vrnil v svoj rodni Trst, poroča  portal Nova24 TV.

Sicer pa je Pahor v času druge svetovne vojne kot ujetnik preživel kar pet različnih taborišč, tudi Dachau in Bergen-Bergen (svoje trpljenje izlil v slovitem romanu Nekropola iz leta 1967). S svojim pisateljevanjem, kritično mislijo, pripovedništvom, pisanjem esejev in tudi javnimi nastopi, pa že desetletja vzbuja občudovanje tako v slovenskem kot tudi evropskem prostoru. Zanimivo branje predstavlja Pahor tudi v pismu dijakom, kjer jim na koncu priporoča politično dejavnost, ki pa naj bo osnovana na znanju, na poglabljanju in študiju zgodovine, prava in diplomacije, zato, da bo svet lahko doživel pravo spremembo.

Zanimivo branje predstavlja Pahor tudi v pismu dijakom, kjer jim na koncu priporoča politično dejavnost, ki pa naj bo osnovana na znanju, na poglabljanju in študiju zgodovine, prava in diplomacije, zato, da bo svet lahko doživel pravo spremembo

Za častitljivih 107. let vse najboljše tudi v imenu uredništva portala pomurske-novice.si!

uredništvo.