Izdelovali bodo biološka zdravila

Družba Sandoz, ki je v lasti francoskega Novartisa, po poročanju portala N1 v Lendavi načrtuje investicijo, vredno več sto milijonov evrov. Čez dve leti, kolikor bo trajala gradnja nove tovarne, naj bi v Lendavi bilo na voljo okoli 300 novih delovnih mest.

Lek je v Lendavi že prisoten, saj 710 oseb zaposlenih v proizvodnji antiinfektivov in pakiranja končnih farmacevtskih oblik. Z novo investicijo za namen proizvodnje bioloških zdravil bo Sandoz v Lendavi zagnal že tretjo proizvodnjo.

Lek farmacevtska družba d.d. in Vlada Republike Slovenije sta danes podpisala memorandum o soglasju (MoS) o načrtovani naložbi v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi, v Republiki Sloveniji. Gre za eno izmed najvišjih tujih neposrednih naložb v zgodovini Slovenije kot tudi največjo posamezno naložbo v Lekovi zgodovini. Ocenjena vrednost naložbe je predvidoma 400 milijonov evrov. Predvidenih je 300 novih delovnih mest, s poudarkom na delovnih mestih z visoko dodano vrednostjo.

M.Z.