V desetih letih so razdelili približno 200 ton različnih živil

V nedeljo, 20. novembra, so v Turnišču obeležili trideseto obletnico delovanja Župnijske Karitas. V ta namen so pripravili prireditev, na kateri so orisali delovanje in se zahvalili vsem, ki prispevajo k dobrodelnosti v župniji. Obenem so s koncertom župnijskih zborov praznovali god sv. Cecilije, ki je zavetnica cerkvene glasbe.

V Turnišču so jeseni leta 1992 ustanovili Župnijsko Karitas. Od takrat so se po podatkih turniškega župnika p. Tonija Brinjovca člani te dobrodelne organizacije sestali približno 300 krat in organizirali zbiranje humanitarne pomoči ob raznih naravnih nesrečah in vojnah v Bosni, na Kosovem in na zadnje v Ukrajini. Poleg zbiranja sredstev pomoči potrebnim so organizirali letovanje na morju otrokom, starejšim in družinam v stiski, redno obiskujejo starejše po domovih za starejše in domačijah, organizirajo srečanje starejših v župniji, skupaj z Osnovno šolo Turnišče pa so izvajali tudi program botrstva.

Letno v povprečju plačajo deset položnic tistim, ki tega ne zmorejo sami. V desetih letih so razdelili približno 200 ton različnih živil, ki so jih prejeli iz EU. Organizirajo srečanja za ranljive skupine in romanja, Miklavžu pa so pomagali pri razdelitvi približno 3000 daril. Poleg materialne pomoči župljanom v stiski nudijo tudi duhovno in psihološko oskrbo.

29 let je župnijsko Karitas vodila Danica Kocet, zadnje leto pa je vodenje prevzela Angela Slamek, ki je v svojem nagovoru še posebej izpostavila nematerialno pomoč. Člani karitas so pomoči potrebnim na voljo predvsem s svojo srčnostjo in občutkom za sočloveka. Z izobraževanji in duhovno podporo župnijski Karitas v Turnišču uspeva prostovoljnim članom pomagati, da bi znali in zmogli prepoznati vsako stisko in da v župniji nihče ne ostane prezrt. Človeku v stiski v določenem trenutku veliko več od materialne pomoči pomaga občutek, da je njegovo stisko nekdo opazil, da ga je poslušal in predvsem slišal.

Karitas je ljubezen, ki vsakomur podari delček sebe, pa čeprav samo prijazen nasmeh in toplo besedo.

Zbrane je nagovoril tudi tajnik Škofijske Karitas Murska Sobota Jožef Kociper, ki je v nekaj stavkih orisal dejavnost škofijske krovne organizacije in izpostavil porast potreb po pomoči. Ob tej priložnosti je Župnijski Karitas Turnišče izročil zahvalno listino ob obletnici in vsem članom zaželel uspešnega razdajanja tudi v bodoče.

Sledil je koncert župnijskih cerkvenih pevskih zborov. Za uvod v prireditev je p. Toni Brinjovc ob glasbeni spremljavi zapel pesem Nikoli nisi sam. Po nagovorih je pod vodstvom Smiljane Žalik in ob glasbeni spremljavi zapel otroški zborček.

Sledil je nastop mladinskega zbora z instrumentalno spremljavo, ki ga vodi Metka Sabo.

Predstavil se je tudi Mešani cerkveni pevski zbor Marije pod logom, ki ga vodi organist Matej Pucko.

Koncert so zaključili s skupnim petjem vseh zborov in občinstva.

M.Z.