Hojs in Podgoršek o alternativi sedanje kmetijske politike

V Gornji Radgoni je danes dopoldan potekal Kongres Foruma za kmetijstvo in podeželje Slovenske demokratske stranke. Zbrane je med drugim nagovoril podpredsednik SDS Aleš Hojs, ki je nanizal vrsto idej, ki bi slovenskemu kmetu v prvi vrsti poenostavil delo na področju birokracije in kmetom omogočile lažje in predvsem učinkovitejše delo in s tem razvoj strateško pomembne prehranske samooskrbe. Med rešitvami je navedel tudi pogosto problematično vlogo Sklada kmetijskih zemljišč, ki ga je pred časom vodila sedanja ministrica Irena Šinko. Kot eno izmed možnosti je navedel možnosti privatizacije sklada.

(foto: M.Z.)

Bivši kmetijski minister v zadnji Janševi vladi Jože Podgoršek je v uvodu trenutno situacijo slikovito orisal: “Preživeli smo nacizem, komunizem in razne naravne nesreče, preživeli bomo tudi “Svobodo”. V nagovoru je nanizal nekaj rešitev iz obdobja njegovega ministrovanja, katerih realizacija se je žal z nastopom Golobove vlade ustavila. Poudaril je pomen družinskih kmetij, ki pa pod aktalno vlado izgubljajo na pomenu, kar je vzporedno z mnogimi poveličevanji komunističnih idej številnih ministrov Golobove vlade povsem razumljivo. Po mnenju Podgorška je potrebno pristopiti k oblikovanju dokumenta Skupne kmetijske politike za obdobje po letu 2027. Podgoršek je bil na kongresu izvoljen za predsednika Forume za kmetijstvo in podeželje SDS.

V nadaljevanju so spregovorili člani foruma, ki so aktivni v različnih organih, delegati na kongresu pa so poleg predsednika izvolili še člane izvršilnega odbora foruma in sprejeli resolucijo kongresa, ki jo je predstavil poslanec SDS v Državnem zboru Franc Breznik. Ob koncu kongresa je zbrane nagovoril tudi predsednik SDS Janez Janša.

M.Z.