Eno najstarejših gasilskih društev v Sloveniji

Pred 140 leti je bilo v Beltincih ustanovljeno prostovoljno gasilsko društvo Beltinci, ki povezuje vse generacije od pionirjev do gasilskih veteranov. Osrednje praznovaje ob visoki obletnice obstoja in delovanja društva je bilo v včeraj, 18. junija, na dvorišču beltinskega gradu.

Zbor beltinskih gasilk in gasilcev (foto: J.Ž.)

Slovesnosti so se poleg domačih društev udeležila tudi pobratena gasilska društva Podčetrtek, Razvanje pri Mariboru, Radlje ob Dravi in Štrigova iz sosednje države Hrvatske. Posebno mesto na praznovanju pa so posvetili zgodovinskemu praporu iz časa vladanja beltinske grofice Marije Zichy, ki ga je častno držal gasilski veteran PGD Beltinci Ivan Zadravec.

Ivan Zadravec s praporom iz časa Marije Zichy. (foto: J.Ž.)

Beltinska gasilska zgodba se je začela pred 141 leti. Takratni šolski upravitelj Lajoš Markuš je začel z akcijo nabiranje sredstev za nakup prve brizgalne, ki bi bila v pomoč ljudem ob ognjenih preizkušnjah. Lajoš Markuš in Franc Friderik sta se kot prva beltinska gasilca na Madžarskem naučila veščin gašenja. Takoj po vrnitvi s tečaja so v Beltincih tudi uradno ustanovili gasilsko društvo. Tako GD Beltinci spada med najstarejša tovrstna društva v Sloveniji.

Ciril Sečkar, Dušan Utroša in Marko Vöröš (foto: J.Ž.)

Leta 1928 je bil blagoslovljen prvi prapor društva, ki ga je društvu podarila beltinska grofica Marija Zichy, leta 1932 pa so dobili tovorni avtomobil, ki je bil namenjen tudi za prevoz brizgalne. Leta 1953 so nabavili prvo motorno brizgalno, leta 1960 pa so beltinski gasilci dobili novi gasilski dom. Za kvalitetno zagotavljanje požarne varnosti so v okviru možnosti redno posodabljali opremo. Po besedah predsednika društva Marka Vöröša to počno še danes.

Zbrane goste so poleg predsednika društva Marka Vöröša nagovorili še župan Občine Beltinci Marko Virag, predsednica Krajevne skupnosti Beltinci Elizabeta Zadravec in predsednik Gasilske zveze Beltinci Andrej Vöröš.

Slavnostni govornik je bil gasilski regijski poveljnik za Pomurje in član predsedstva Gasilske zveze Slovenije Dušan Utroša, ki je ob  tej priložnosti gasilskemu društvu podelil plaketo Gasilske zveze Slovenije in društvo čestital za prehojeno pot.

Poveljnik Štaba Civilne zaščite za Pomurje mag. Martin Smodiš je beltinskim gasilcem ob jubilejnem praznovanju izročil znak civilne zaščite, zlato plaketo pa so predsedniku PGD Beltinci Marko Vörošu izročili predsednik Gasilske zveze Beltinci Andrej Vöröš, namestnik poveljnika Gasilske zveze Beltinci Ervin Lukač in tajnik Gasilske zveze Beltinci Miran Maučec.

Za kulturni program so poskrbeli plesalci starejše folklorne skupine in tamburaška skupina KUD Beltinci in malčki iz vrtca Beltinci ter Plej banda Böltinci.

Po uradnem delu so Čuki s prefinjenim izborom slovenske glasbe poskrbeli za odlično zabavo. Za vas smo posneli kratek posnetek zabave, ki si ga lahko ogledate TUKAJ.

 

Zabavalo se je staro in mlado (foto: M.Z.)
Številno občinstvo (foto: M.Z.)
Čuki so navdušili z izključno slovensko glasbo (foto: M.Z.)

M.Z.