Bisol z novim direktorjem v nove naložbe! Kaj bo z Mursko Soboto?

Foto:Pixabay

Uroš Merc, do pred kratkim še direktor podjetja Bisol, se je umaknil iz operativnega vodenja podjetja in kot 64-odstotni lastnik predal krmilo v roke Marku Poličniku. Ta je do prevzema direktorskega stolčka opravljal funkcijo tehničnega direktorja. Kaj novega za Mursko Soboto?

“Ker se v Sloveniji poslovno okolje za podjetja poslabšuje, bomo proizvodnjo v naslednjem koraku širili na Balkan”, tako Uroš Merc!

Podjetje v Latki vasi naj bi v vseh zadnjih štirih letih imelo proizvodne zmogljivosti polno zasedene. Povpraševanje tako zahteva delo v štirih izmenah. Kljub temu pa Merc pove, da so si kupci želeli krajše dobavne roke, zato bodo že v letu 2019 začeli proizvodnjo na novih strojih katera naložba skupaj z avtomatizacijo proizvodnje, ki jo bodo izvedli v začetku leta 2019, je bila vredna kar 2.5 MIO EUR. S slednjo naj bi proizvodne zmogljivosti kar podvojili. Sredi naslednjega leta pa kot kaže, v podjetju že napovedujejo širitev na Balkan. Odločitev še ni dokončno znana, v “igri” pa, da so Albanija, Makedonija in Republika srbska. O širitvi v Sloveniji pa nič. Kot kaže, podjetje po tem, ko je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota povedal NE ideji o vzpostavitvi sončne fotonapetostne elektrarne na tleh, o drugačno rešitvi ne razmišlja. Zagotovo pa ostaja razmišljanje, da bi na tem območju uredila zbirno reciklažni center za fotonapetostne odslužene panele. Podjetje namreč kar cca. 4 MIO EUR prihodkov (od skupno 45 MIO EUR) ustvari s prodajo električne energije iz sončnih elektrarn.

Spomnimo, da je podjetje v letu 2010 od Mestne občine Murska Sobota odkupilo kar 5,1 hektarja stavbnih zemljišč in do leta 2015 načrtovalo naložbe za razvoj novih proizvodnih obratov v višini kar 130 milijonov evrov. Vlaganja je načrtovalo v treh fazah, priložnost zaposlitve pa, da bo dobilo do 750 ljudi. Sledila je zaostritev razmer, saj so svet preplavili paneli iz Ljudske republike Kitajske. Lastniki Bisola so tako postali nekonkurenčni in namero o širitvi zaustavili. Danes so še vedno lastniki omenjenih zemljišč, kot kaže, pa čakajo prvo priložnost, da bodo zemljišča prodali kakšnemu novemu investitorju ali izgradili zbirno reciklažni center, saj bo potreba po skladiščenju in razgradnji odluženih panelov kmalu pred vrati!

Uredništvo