Bivši župan občine Cankova Drago Vogrinčič v sporočilu za javnost kritično do Radia Slovenija

Foto: Zajem zaslona

Ideološki boj in vzpodbujanje nestrpnosti na Radio Slovenija

Spoštovani člani Programskega sveta RTV Slovenija, spoštovane državljanke in državljani,

podpisani, ki sem programske svetnike JAVNE RTVS z dokumentirani dejstvi seznanil o kulturno ideološko izključevalni programski politiki Glasbenega uredništva na Prvem programu Radio Slo, še vedno pričakujem, da mi z argumenti potrdite ali ovržete posredovano v zadnjih tednih. Kot državljan se sprašujem, v kakšni družbi živimo in komu ste odgovorni svetniki Javnega zavoda RTVS??

V dnevih, ko smo državljanke in državljani v Sloveniji, kakor tudi naši slovenski rojaki v zamejstvu in širom po svetu s številnimi kulturnimi slovesnostmi proslavljali in se hvaležno veselili 30 letnice državnosti, samostojnosti demokratične pluralne Domovine Slovenije, ki je postala enakopraven član družine evropskih narodov in držav, je JAVNI nacionalni radio na Valu 202

v soboto 26.06. ob 13.56 uri in

v nedeljo 27.06. ob 21.39 uri 

predvajal tole, /odprite spodaj povezavo in poslušajte… Nikolovski Feat, Jadranka Juras…OPERACIJA JURIŠ,

iz besedila:

Naslednji na listi – so teli Hojsovi policisti! Spravljate se na ljudi, k so očitno pacifisti. Ste zabiti? Zapiti? Al ne vem,… simoniti? Moral bi skrbet za narod, ne pa za lastne riti. Ne vem kdo od vas in komu leze v rito, sam ob tem si predstavljam Gorenaka – slikovito. Ker vi zaslužte to, da vas narod spoštuje, ne pa da vas zarad Twitlerja odkrito zaničuje. Raj stopte na našo stran, nej se lepe stvari zgodijo, Za vse kar ste do zdej nardil, ponujamo amnestijo! Zgodovina uči, ko politika izkorišča, grejo eni v Argentino, drugi na strelišča.

Spoštovane, spoštovani, dovolite, da ponovim vprašanje, »v kakšni družbi živimo, in komu služite člani Programskega sveta??«

Kakšno strahovito žaljenje domoljubnih in človeških čustev, kakšen višek nesramnega primitivizma in norčevanja iz občestva slovenskih državljank in državljanov doma in po svetu… Dovolite nam vprašanje, kaj bi bilo ko bi v pesmi omenjena imena zamenjali z imeni »levičarsko-socialistične« skupine??, kaj bi se zgodilo z novinarjem ali glasbenim urednikom, ki bi »drugo skupino..« pošiljal v druge države in na strelišča???!!

Na RTVSLO očitno veljajo dvojna merila: zaradi intervjuja z nekim hrvaškim pevcem so z vsemi ideološkimi topovi zamenjevali direktorico TVS in urednika oddaje, odgovornosti za zgoraj omenjeni programski škandal pa naj ne bi zahtevali? Avtonomija in etični kodeks novinarjev ne moreta biti opravičilo za to, da levičarsko ideološko usmerjeni novinarski ceh ugrabi javni zavod RTVS in ga zlorablja za najbolj umazano politično agitacijo. Pričakujem Vaš odziv, kajti vse kar smo Vam poslali, drži, odnos RTVS in še posebej glasbenega program Prvega in Vala 202 do slovenske kulturne tradicije in glasbe je v letu 2021 absurden, oba našteta programa sta postala balkansko-angleški džuboks…

Ko državljani pričakujemo ob programskih svetnikov odgovoren odziv, smo soočeni z njihovimi nesmiselnimi odzivi. Ko bi morali svetniki odločno zahtevati spoštovanje pluralnosti slovenske kulture, tradicije in zgodovine, se servilno zahvaljujejo programskih ustvarjalcem, v resnici pa je stanje zaskrbljujoče: na prvem programu RS je prepovedana versko-sakralna glasba; prav tako na tem programu ne predvajajo redno nedeljskega bogoslužja kakor na večini evropskih radijev, svetniki pa ponižno prosjačijo za dve verski pesmi na praznične dni. V evropskem kulturno-civilizacijskem prostoru je vsaka nedelja praznik, »mala velika noč«, vse osrednje evropske radijske postaje ob nedeljah predvajajo verske oddaje in glasbo.

Resnično državljani ne moremo razumeti, kako je mogoče, da tudi svetnike, ki se navedenih težav zavedajo,  vozijo žejne preko vode Štular, Poslek, Jemec in »varuhinja Todorovski…

Pričakujemo, se da boste končno organizirali in poenotili ter zahtevali ureditev navedenih odprtih vprašanj, kajti to, kar se dogaja v zadnjem letu na RTVS, posebej na Radiu Slovenija, kliče po Vašem odgovornem odzivu, pa tudi po skupnem organiziranem nastopu državljank in državljanov.

 V pričakovanju obrazložitve, kako se boste odzvali na ta primer sovražnega govora in brutalne nestrpnosti,  Vas pozdravljam z dolžnim spoštovanjem. Naša javna medijska hiša nam je poslala nedvoumno sporočilo, da je treba tiste plačnike programov javne radiotelevizije, ki niso na »pravi« ideološki liniji, odpeljati na strelišče ali izgnati preko meje v Argentino. Morebitna vaša brezbrižnost do omenjene zadeve bi pomenila strinjanje z uredniško politiko, ki si je javni radio nikakor ne bi smel dovoliti.”

                                                                                                                                Drago Vogrinčič