Bo državna blagajna “pokrila” dolg bolnišnic v višini 200 MIO EUR?

Pred kratkim smo v enem izmed člankov pisali o finančnih težavah, v katerih se je praktično znašla skoraj vsaka slovenska bolnišnica (21 od skupno 26). Ocenjeno bi naj skupni dolg le teh ob koncu leta znašal že 200 MIO EUR, dobavitelji blaga pa naj bi že grozili z zaustavitvijo dobav in vložitvijo postopkov izvršb. Na koncu članka smo opozorili, da bodo posledice izogibanja te vlade do potrebnih strukturnih reform prišle na “plano”. Sedaj so tu, vlada pa jih bo zagotovo reševala s težko zasluženim denarjem gospodarstva in ga delila med izgubarje! Toda, včeraj je sklenila, da bo počakala do konca meseca avgusta.

Reševanje dolgov bolnišnic z zadnjo sejo vlade TAKOJ ŠE NE, sedaj na “zaslužen” dopust! Za enkrat le seznanitev z vzroki primanjkljajev in določitev rokov za ukrepanje – rok 31.8.2017

Predlog o sanaciji “finančne luknje” je seveda gladko šel skozi vladne odbore in predsedniki koalicijskih strank so s svojimi izjavami za javnost že “nakazali”, da so že sedaj ZA reševanje težav v zdravstvu z državno blagajno. Toda, vzeli si bodo še nekaj časa in sicer s skrajnimi roki 31.8.2017. Znano namreč je, da tudi ukrep zagotovitve 200 MIO potrebnih evrov le gasil požar, ki tli že kar nekaj časa, kmalu pa bo prišla nova zahteva in to v podobni višini cca. 200 MIO EUR! Enkrat za izgubo iz preteklosti, potem za nastali dolg v sedanjosti!

Se je vlada včeraj seznanila s “pravimi” razlogi nastalih težav v zdravstvu?

Se pa je v “krogu”ministrice za zdravje v zadnjem obdobju veliko govorilo o alarmantnem stanju v bolnišnicah, vse daljših čakalnih dobah in porastu števila bolniških odsotnosti. Na mizo so prihajale primerjave izdatkov na prebivalca z nekaterimi razvitimi državami (Avstrija, Nemčija, Danska…) ter povprečjem le teh v članicah EU. Zelo hitro je bilo postreženo tudi o vzrokih nastalih preteklih izgub in ping pongom med ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije) in bolnišnicami, ki, da jim v preteklodsti ni priznal določenih opravljenih storitev (od leta 2008 do 2016 naj bi teh bilo za kar 580 MIO EUR!).

Toda, ključno vprašanje je ali je ministrica sploh prepoznala “prave” vzroke, ki se skrivajo za temi alarmantnimi podatki? Če jih ni, bodo “prihodnje finance” še vedno v rokah tistih, ki svojega dela ne obvladujejo saj imajo (in vidijo) rešitelja za pokrivanje izgub v državni blagajni!

Uredništvo