Bo Ivan Zajc danes s strani KMVI dobil zeleno luč k imenovanju direktorja Pomurskih lekarn?

Vir: www.murska-sobota.si

Danes ob 16.00 se bo sestal murskosoboški KMVI in obravnaval kar dve pomembni točki dnevnega reda. Ena izmed teh je oblikovanje predloga za imenovanje odgovornega urednika javnega glasila Soboške novine, druga pa predlog za podajo soglasja k imenovanju direktorja javnega zavoda Pomurske lekarne Murska Sobota.

Bo Ivan Zajc dobil ponovno zeleno luč od murskosoboškega KMVI?

Do danes je razčiščeno praktično vse. Ivan Zajc je v.d. direktorja in zakoniti zastopnik Pomurskih lekarn, kot edini prijavljeni kandidat za direktorja pa je pridobil 100% podporo vseh prisotnih članov Sveta zavoda in si zaslužil celo aplavz v znak podpore. Toda ali bo to dovolj za prvo stopnico na KMVI in nato še težjo drugo na mestnem svetu?

Spomnimo, da si murskosoboški župan Jevšek in njegov direktor Ðurov ves čas prizadevata, da Ivana Zajca na tem mestu več ne bi bilo. To sta do danes poizkušala z “vsemi topovi”, pritožbami na registrsko sodišče, višje sodišče, pritiski na svet zavoda, na Zajca…hrbet pa sta obrnila praktično vsem ostalim “kolegicam” županjam in “kolegom županom. Zato ni pričakovati, da bi se tokrat vdala. Iz preverjenih virov je še znano, da so se včeraj sestali mnogi vidnejši člani SD, med njimi pa se je “gibal” tudi Andrej Horvat. Je strategija izdelana, zaključki pa sprejeti?

Komu danes podpora za odgovornega urednika, Buzetiju ali Maučecu?

Na tokratni razpis se je poleg Tadeja Buzetija, bivšega odgovornega urednika in sedanjega v.d. odgovornega urednika Soboških novin prijavil še Marjan Maučec, bolj poznan kot dopisnik iz Pomurja za POP TV (kar 16 let), 15 let pa je sodeloval tudi s STA (Slovenska tiskovna agencija).

Spomnimo, da se je Buzeti že prijavil na prejšnji razpis, podobno kot kandidatka Brigita Bavčar pa ni izpolnjeval vseh razpisnih pogojev. KMVI je zato podporo dal Mitji Peršu, ki je edini izpolnjeval vse razpisne pogoje. Ko je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota glasoval o njegovem imenovanju, ga je pričakovano “rezal”, saj je bilo znano, da je izbira Jevškove koalicije SD, SMC, ZL in romski svetnik gotovo Buzeti. Zakaj? On je namreč še v mandatu županovanja Antona Štihca v Soboških novinah kot odgovorni urednik pisal zelo pristransko in “služil” takratni večinski opoziciji. Tadej Buzeti zato nikakor ni neodvisen kandidat in je le orodje v rokah sedanjega župana Jevška.

Iz zapisanega lahko zaključimo, da bo tokrat Buzeti z veliko verjetnostjo prva izbra KMVI, na eni izmed prihodnjih sej Mestnega sveta MOMS pa le formalnost do končnega imenovanja. Kljub temu, da ima Maučec bogate izkušnje in mnogo “pokončnejšo hrbtenico”, ki bi Soboške novine gotovo obogatele z neodvisnim pisanjem (pridobili pa bi občanke in občani), bi drugačen razplet bilo veliko presenečenje z v ozadju sklenjenimi konkretnimi “dili”.

B.P.