Se Šinkova poslavlja, ker je redka od normalnih v tej vladi?

Predsednik vlade Robert Golob bo po besedah neuradnih virov odločil za zamenjavo ministrice za kmetijstvo Irene Šinko, ki naj bi po poročanju portala N1 to tudi potrdila. Dejala je, da sama ne bo odstopila, zato jo bo moral razrešiti Državni zbor. Zanimiv je podatek, da je Golob kot mandatar že ob oblikovanju ministrske ekipe imel težave z imenom za ta resor, saj je po naših neuradnih, a zanesljivih virih bila Irena Šinko šele sedma na listi kandidatov.

Premier Robert Golob naj bi bil z delom ministrice za kmetijstvo uradno nezadovoljen zaradi “netransparentnega” delovanja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki sodi pod okrilje kmetijskega ministrstva. Ko smo slovenski potrošniki kupovali in jedli sporne poljske slive in srbske breskve, pri katerih je bila vrednosti pesticidov presežena ter, ko so bile zaradi presežka pesticidov s trgovskih polic umaknjene srbske kumare in črno grozdje, je ministrica neukrepanje v primeru sliv zagovarjala z obrazložitvijo, da smo potrošniki slive do trenutka, ko je uprava zaznala škodljive substance, že pojedli in da se ji ob tem ni zdelo smiselno med državljane vnašati nemira.

A poznavalci menijo, da premiera moti predvsem stališče Irene Šinko o sprejetem zakonu o zaščiti živali, ki se popolnoma razlikuje od mnenja predstavnikov Gibanja Svoboda, SD in Levice, ki so v prvi vrsti ljubitelji živali brez strokovnih kompetenc.

Noveli zakona o zaščiti živali nasprotuje kmetijska in veterinarska stroka, zato v širši javnosti sprejeti zakon ne uživa podpore. Kmetje celo obljubljajo državno nepokorščino in napovedujejo ukrepe, katerih posledice bodo nosili predvsem “kontrolorji z 40-urnim šnelkurzom”. To dejstvo daje slovenskemu narodu upanje, da še obstajajo normalni ljudje, ki pa se zaradi svoje normalnosti seveda morajo posloviti od pomembnejših funkcij. Eden izmed pomurskih kmetovalcev se je celo izrazil, da odhaja edina normalna ministrica Golobove vlade.

M.Z.