Bo vlada finančno podprla RTV, da bo le-ta lahko neodvisno delovala?

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je včeraj srečal s predsednikom uprave Javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija (RTVS) Zvezdanom Martićem, ki naj bi predsednika seznanil s finančnimi razmerami na RTVS.

“Finančna stabilnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo opravlja RTVS, sta pogoj za neodvisno in kakovostno delovanje največjega medijskega zavoda v državi. Dogovorila sta se, da bo uprava vladi posredovala celovito poročilo o poslovanju RTVS,” so v  Uradu Vlade Republike Slovenije za komuniciranje zapisali v sporočilu za javnost.

Na sporne izjave Martića o tem, da je po prevzemu funkcije direktorja moral vdreti v svojo pisarno, je pred dnevi demantiral bivši direktor Andrej Grah Whatmought in dejal, da je Martić lagal, da so morali v pisarno komisijsko vdreti. Grah Whatmought razloži: “Pisarno sem zadnjič uporabljal 5. junija 2023. Ključ do pisarne je imela sekretarka generalnega direktorja, prav tako pa je bil ključ pisarne deponiran pri vratarju. Razloga, da bi komisijsko vdrli v pisarno, ni bilo.”

Glede finančnega stanja, ki je uradno bilo predmet včerajšnjega pogovora je bivši direktor pojasnil v številkah, česar Martić še ni storil.

Whatmough je poleti ob predstavitvi finančnih rezultatov pojasnil, na kakšen način je bilo doseženo, da so končno poslovali s pozitivno ničlo. Spomnil je, da je zavod zadnja leta posloval z veliko izgubo, predlani s skoraj pet milijonsko izgubo, ter pojasnil, da ima zavod zadnji dve leti rekordne poslovne prihodke. Velik vpliv na poslovanje je imelo po njegovih besedah tudi zmanjšanje stroškov dela. “Če bi dobili kakršno koli pomoč države, bi namesto o pozitivni ničli lahko govorili o konkretnem dobičku,” je še poudaril in dodal, da bi lahko denar namenili za programe, kar je tudi javno poslanstvo.

Se je Martić že včeraj, brez konkretnih številk, s predsednikom vlade Robertom Golobom dogovoril za to, da bo RTV ustvarjala dobiček? Uradna izjava žal napeljuje ravno na to.

M.Z.