Slovensko kmetijstvo je v vzponu

Včeraj smo poročali o otvoritvi 60. Mednarodnega kmetijsko živilskega sejma AGRA.

Pahor odprl 60. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra

Danes smo se po sejmišču tudi sprehodili in si ogledali bogato ponudbo razstavljavcev. Na jubilejnem že 60. sejmu se predstavlja 1750 razstavljavcev iz 31 držav. Na sejmu je razstavljene največ kmetijske tehnike in opreme za gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. Ob tradicionalni ponudbi bodo tokrat posebej predstavili celotno zgodovino sejma, ki je zrasel v enega največjih in najpomembnejših kmetijskih sejmov v tem delu Evrope.

Ob letošnjem mednarodnem letu ribištva in ribogojstva so za državo partnerko izbrali Japonsko. Od tam prihaja več kot deset podjetij, ki bodo predstavila živila, stroje in tehnologije.

Sejem, ki ga sooblikujejo vodilne slovenske vladne, strokovne in stanovske organizacije, obeta tudi številne mednarodne državne in regijske predstavitve. Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano bo v okviru letošnjega sejma predstavilo zadnjo verzijo Strateškega načrta skupne kmetijske politike do leta 2027, pomemben del v strokovnem programu sejma prispevajo strokovnjaki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, zelo dejavna je bo tudi Zveza slovenske podeželske mladine.

Danes je v času našega obiska potekal Posvet na temo »Dodana vrednost predelave medu in pomen ocenjevanja medu z dodatki«, 22. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov za memorial Janka Mazeja »Prikaz spretnosti lastnikov gozdov pri varnem delu z motorno žago«, Svečana razglasitev in podelitev priznanj na ocenjevanju medu in medenih pijač ter kronanje 5. Medene kraljice Slovenije.

Dr. Anže Logar in Janez Erjavec (foto: M.Z.)

Sejem si je ogledal tudi kandidat za predsednika Republike Slovenije dr. Anže Logar, ki ga je pred ogledom sprejel direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec. Z direktorjem Erjavcem sta govorila predvsem o izzivih slovenske kmetijske politike in o tem, kaj moramo na področju kmetijstva v prihodnosti narediti.

Logar si je ogledal ponudbo na sejmu AGRA in z veseljem ugotovil, da je slovensko kmetijstvo v vzponu in da mora slovenska politika pomagati slovenskim kmetom. “V časih, ki so pred nami, moramo poskrbeti za prehransko samozadostnost in povezati kmetijstvo s turizmom. Tako bomo kmetijstvo razvili v zelo uspešno gospodarsko panogo,” je po ogledu sejma dejal Logar.

Dr. Anže Logar s predstavniki makedonskega kmetijskega ministrstva (foto: M.Z.)

V nadaljevanju je v programu še veliko zanimivih dogodkov z številčno mednarodno udeležbo. Podroben program sejma si lahko ogledate TUKAJ.

M.Z.