Z novim vodstvom na RTV Slovenija slovenska narodno zabavna glasbe izginja s programa?

Novo vodstvo RTV Slovenija se po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah odpoveduje najstarejšemu festivalu narodno zabavne glasbe pri nas. Letošnjega 54. Ptujskega festivala narodnozabavne glasbe niso želeli posneti in tako zagotoviti potrebnega arhiva in promocije slovenske glasbe. Tako je festival posnela ekipa Radia televizije Veseljak.

Slišati je tudi govorice, da naj bi novo vodstvo RTV Slovenija želelo ukiniti festival Slovenska polka in valček, prav tako je veliko govora o ukinitvi priljubljene oddaje z veliko domače glasbe V petek zvečer.

Ob dejstvu, da velikana narodno zabavne glasbe Slavko in Vilko Avsenik ne najdemo med prejemniki Prešernove nagrade ali kakšne druge večje pozornosti s strani strokovnih organov na državni ravni, te poteze niso nobeno presenečenje. Žal pa s tem velik del slovenske glasbene tradicije na javni RTV Slovenija izgublja svoj prostor.

S kakšno glasbo in katerimi oddajami bo postregla nova uredniška ekipa, zaenkrat ni znano. Za številne poznavalce trenutnega dogajanja na RTV SLO promocija balkanske glasbe ne bi bilo nobeno presenečenje. Je vse skupaj morda del načrta slovenske veje Foruma Sao Paulo, ali pa gre le za to, da se avtorja številnih besedil Igorja Pirkoviča “zbriše” iz ekrana tudi na ta način?

M.Z.