Čas je “Za družine” – zaprimo trgovine ob nedeljah in praznikih!

Vir: Pixabay

Slovenci smo se pred 14. leti na zakonodajnem referendumu že opredelili, da nedeljski dan (in prazniki) pripada družini. Noben denar nikjer po svetu (verjamemo, da tudi v Sloveniji ne) ne more “kupiti” družinsko življenje, to smo odločno v septembru 2003 sporočili Slovenci. Da je “trgovski kapital” lahko bil nad voljo ljudstva, smo krivi tudi državljani RS. Svoje sporočilo bi “kapitalu” lahko prenesli tudi tako, da ob nedeljah ne bi odpirali vrata trgovin!

57,5 % ljudi razumelo, da tudi trgovke in trgovci imajo svoje družine in otroke!

V letu 2003 smo Slovenci že odločili, da se za tedenski nakup lahko odločimo tudi kateri drugi dan namesto nedelje. Referenduma se je takrat udeležilo 445.842 volivnih upravičencev, 57,5% pa je trgovcem in trgovkam privoščilo družinsko življenje, je zapisal vir www.rtvslo.si.

Žal se je volivni referendum “zlorabil” po svoje, trgovci so svoje prodajalne spremenile v razne “dopolnilne dejavnosti”, kjer družine različno kreirajo nedeljski dan. Je to potreba ali le navada družine, morda pobeg od tradicionalnega družinskega življenja?

Andrej Čuš, nepovezani poslanec DZ želi spremembe, skupaj z Zelenimi Slovenije vložil predlog novele zakona o trgovini, s katero predlaga zaprtje trgovin ob nedeljah!

Andrej Čuš, nepovezani poslanec DZ RS (Državnega zbora Republike Slovenije) je mnenja, da je čas, da Slovenija končno podpre družinske vrednote in jim daje vse večji povdarek.Če smo v zadnjih 20. letih priča odmiku od le te, je potrebno ponovno družino dati v ospredje. Tako se s sklicevanjem na voljo ljudstva iz leta 2003 obrača na DZ RS in predlaga zaprtje trgovin ob nedeljah. Skupaj z Zelenimi Slovenije dopušča tudi potrebne izjeme, kot posamezne prodajalne, ki so lahko odprte do šest nedelj v letu, manjše družinske trgovine, prodajalne na bencinskih servisih in manjše prodajalne v starih mestnih jedrih, zgodovinskih centrih, smučarskih centrih, kampih, turističnih središčih in podobnih turistično zanimivih lokacijah.

Čas je, da slovenske družine ponovno, kljub prevladujočim tržnim zakonitostim temeljijo na vrednotah, ki omogočajo razvoj osebno in družbeno odgovornih posameznikov. Drugačnih od mnogih “sodobnih” potovanj kapitalistično razvitih družb, ki zaradi vse večjega pohlepa lastnikov po naraščajočih dobičkih pri zaposlenih zahtevajo prednost dela pred družino. Družina ni le otrok, ki ga je potrebno vzgojiti in pripraviti za prihodnje (so)bivanje v izzivih sodobne družbe, je vse bolj krepitev odnosov med partnerjema, ki utrujena prihajata iz dela, je nujno preživljanje dragocenega prostega časa med člani družine, so pogovori, igre, zabave, veselje, smeh, jok…in podpora! Je resnično družinsko življenje, ki se mora odvijati čez teden, najmanj pa vsaj ob nedeljah, ko se družina mora umiriti tudi duhovno! Samo tako bodo lahko člani družine razumeli in gojili ljubezen, spoštovanje in strpnost, ki jo danes in jutri Slovenci še kako potrebujemo.

B.P.