Poleg nogometašev so priznanja in plakete prejeli tudi drugi zaslužni

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava je minuli četrtek zvečer potekala osrednja slovesnost ob praznovanju 27. praznika Občine Lendava. Na slovesnosti so podelili tudi občinska priznanja, Nogometno društvo Lendava 1903 pa je najstarejšim nogometašem kluba podelilo jubilejna priznanja.

Zbrane sta nagovorila župan Občine Lendava Janez Magyar in predsednik Nogometnega društva Lendava 1903 Gábor Végh. S svojo prisotnostjo so zaključno prireditev praznovanja počastili tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović ter številni visoki gostje pobratenih in prijateljskih mest Lendave.

28. oktobra leta 1366 naj bi kralj Ludvik I. podelil rodbini Bánnfy sejemske pravice, ki so Lendavi zagotovile pomembno mesto na gospodarskem, političnem in meščanskem zemljevidu Evrope. V spomin na ta dogodek in bogato zgodovino praznujeko v Lendavi ta dan kot občinski praznik. Posebnost letošnjega praznovanja je 120-letnica organiziranega igranja nogometa v Lendavi, saj so istega dne javnosti predstavili knjigo 120 let nogometa v Lendavi in na ogled postavili istoimensko razstavo, ter slovesno odprli še Nogometno akademijo.

Župan Občine Lendava Janez Magyar  je v svojem nagovoru poudaril pomen združevanja in se ponosno ozrl na bogato zgodovino občine. Kljub izzivom, ki jih prinaša prihodnost, je pozval k sodelovanju in podpori med občani ter izrazil hvaležnost vsem, ki so sodelovali pri organizaciji jubileja.

(foto: T.G.)

Predsednik Nogometnega društva Lendava 1903 Gábor Végh je v nagovoru izrazil veliko veselje nad odprtjem Nogometne akademije: “V življenju kluba je danes prav poseben dan, saj smo svečano odprli Nogometno akademijo s tremi igrišči, sodobnimi garderobami in vsemi potrebnimi objekti. Ta pridobitev ni pomembna le za Slovenijo, temveč tudi za srednjeevropski prostor. Prepričan sem, da bo prispevala k našim športnim uspehom in vzgoji bodočih nogometnih talentov, ki bodo enako uspešni kot tisti, o katerih beremo v jubilejni knjigi in razstavi ‘120 let nogometa v Lendavi.«

Osrednja slovesnost ob praznovanju občinskega praznika je bila tudi priložnost za podelitev priznanj in nagrad različnim posameznikom in organizacijam za njihovo izjemno delo ter prispevek k lokalni skupnosti.

Častni občan Občine Lendava je letos postal Robert Požonec, ki je s svojim široko razpršenim angažiranjem na najrazličnejših področjih strokovnega, poklicnega, humanitarnega, političnega, športnega in civilnega udejstvovanja vitalen in zgleden član lokalne skupnosti in hkrati vpet v številne dejavnosti na regionalni in državni ravni.

Robert Požonec in Janez Magyar (foto: T.G.)

Plaketo Občine Lendava sta prejela družina Derviši in Vilmos Vass, priznanje Občine Lendava pa Turistično in okoljevarstveno društvo Petišovci ter Jožef Kovač.

(foto: T.G.)

Priznanje za najlepše urejeno naselje v Lendavi v letu 2023 je prejelo naselje Dolina pri Lendavi, ki se ponaša z organizacijo kakovostnih prireditev, urejenimi površinami in obnovljeno etnološko hišo.

Spominske listine Občine Lendava, ki se podeljujejo društvom in organizacijam ob okrogli obletnici delovanja na različnih področjih ustvarjalnosti in dela, so letos prejeli: za 10 let delovanja Turistična zveza Lendava vabi in Bowling klub Lendava; 20 let delovanja Kulturno-umetniško društvo-KPZ Vita Lendava; 25 let delovanja Ljudski pevski zbor Kulturnega društva József Attila Kapca; 30 let delovanja Lutkovno gledališče Pupilla, 35 let delovanja Veziljski krožek Čentiba, 45 let delovanje Kulturno društvo LendavaObmočna Obrtno-Podjetniška zbornica LendavaVaris Lendava d.o.o. in Športno društvo speedway team Lendava; 50 let delovanja Galerija-Muzej LendavaMedobčinsko društvo invalidov Lendava; 60 let delovanja Nogometni Klub Graničar; 75 let delovanja Nogometno društvo Zvezda Dolina, 120 let delovanja Nogometno društvo Lendava 1903 in za 150 let delovanja Prostovoljno gasilsko društvo Lendava.

Priznanje župana za požrtvovalno aktivnost pri naravnih nesrečah so prejeli Civilna zaščita Občine Lendava, Gasilsko poveljstvo Občine Lendava in Gasilska zveza LendavaPriznanje župana Za nesebično prostovoljno pomoč pri različnih prireditvah v Lendavi je priznanje župana prejel Mario Probojčević in za delovanje na področju veterinarstva, varovanja domačih in koristih živali ter njihovih družbeno odgovornih Veterinarska postaja Lendava d.o.o.

Prejemniki jubilejnega priznanja Nogometnega društva Lendava 1903 so najstarejši nogometaši kluba: Miloš Posedel, Jožef Šimonka, Janez Perša, Jožef Pal, Roman Piberčnik, Rudolf Krampač, Štefan Škrilec in Štefan Gregur.

V kulturnem programu so učenci Dvojezične osnovne šole I Lendava preko video sporočila delili misli in občutke o svojem mestu, ko so odgovarjali na vprašanje Zakaj imam rad Lendavo? Prireditev je dodatno obogatila plesna zasedba Zalai Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja iz Madžarske s tremi plesnimi sklopi. Uvodoma pa je slovensko in madžarko himno zapela Lucija Šetar.

(foto: T.G.)

M.Z.