Cepivo v Sloveniji potencialno že oktobra, tako Tina Bregant, državna sekretarka pri ministru Gantarju!

Foto: gov.si

Cepivo proti Covid-19 v Sloveniji verjetno še letos, in sicer konec oktobra. Otrok se ne bi cepilo, tako še Bregantova

Kot kaže, je vse nared, da se svetovni virus Covid-19 “napade” z že razvitim cepivom. Slednji naj bi bil na razpolago že v mesecu oktobru. Toda, ne za otroke, ki iz izkušenj ne sodijo med glavne prenašalce, praviloma pa zbolijo težje. Bergantova, državna sekretarka pri ministrstvu za zdravje pa med drugim pove, da je cepivo bilo preizkušeno predvsem na zdravih odraslih, tako vse v pogovoru za oddajo Planet 18.

Spomnimo, da se je Slovenija kot mnoge druge EU države pridružila skupnim prizadevanjem Evropske komisije za pridobitev cepiva.

Če smo se kaj naučili pri tej bolezni, je, da virus ne pozna meja in da če ostanejo žepi oziroma mehurčki okužb, v katerih se ta okužba razmnožuje, to kmalu prizadene tudi ostalo populacijo. Evropa si ne bo mogla dovoliti, da bi kakšna država ostala zadaj,”  tako Bergantova

Bergantova je med drugim sporočila, da je ključno, da zaščitimo najbolj ranljive. Torej, se bodo cepile osebe, ki delajo z najbolj ranljivimi, ali pa bomo precepili ranljive. Toda, ostaja vprašanje ali je cepivo, ki je razvito v manj kot enem letu varno ali je odprta domneva, da je bilo slednje razvito že mnogo prej?

Ali je cepivo, ki je razvito v manj kot enem letu varno ali je odprta domneva, da je bilo slednje razvito že mnogo prej?

Uredništvo