Cerar pohitel! Tožba proti Hrvaški zaradi nespoštovanje arbitražne razsodbe vložena!

Vir:www.vlada.si

Na včerajšnji seji je vlada v odhajanju sprejela končno besedilo tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi neizpolnjevanja obveznosti arbitražne razsodbe.

Podlaga 259. člen pogodbe o delovanju EU!

Vlada v odhajanju se je oprla na 259. člen pogodbe o delovanju EU, ki govori o kršenju evropskega prava. Tožba je torej vložena zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, predložena pa bo v odločanje Sodišču EU.

Toda, pri postopku v okviru 259. člena pogodbe EU je pred nedavnim glavni govorec komisije Margaritis Schinasgre povedal, da tu gre za iskanje prijateljske rešitve. Zato, da bo evropska  komisija še naprej delovala kot poštena posrednica pri iskanju takšne rešitve. S tem, bolj pasivnim delovanjem in “nevmešavanjem” v obliki molka je sicer bilo mnogo deležnikov, ki so opozarjali na opuščanje dolžnosti evropske komisije!

Sicer pa se kar štiri stranke niso strinjale, da to stori vlada v odhajanju, kar je “tvitnil” tudi prvak Janez Janša. Ta je podobno kot predsednik RS Pahor bil naklonjen temu, da glede tožbe odloči nova vlada. Slednji je med drugim ocenil, da bi bilo politično dragoceno, če bi odločitev, da se s tožbo nadaljuje, sprejela nova vlada. Oceno je podprl z razlogom, da se s pritožbo ne mudi, saj se ne iztekajo nobeni roki.

Uredništvo