Seminarji bodo stalnica v sklopu rednega izobraževalnega programa

Minuli četrtek in petek je v organizaciji Glasbene šole Beltinci v Dobrovniku in Beltincih potekal seminar za cimbaliste, ki ga je vodil priznani madžarski cimbalist Bence Jobbagy.

Bence Jobbagy (foto: A. S.)

Prvi del seminarja je potekal v četrtek ob 16.00 uri v Hiši rokodelstva v Dobrovniku in v petek ob 10.00 uri v Kulturnem domu Beltinci, drugi del pa v petek ob 15.30 prav tako v Beltincih.

(foto: A.S.)

Seminarja so se udeležili tako prekaljeni cimbalisti, kakor tudi tisti, ki se igranja na cimbale šele učijo ter nekaj zainteresiranih kandidatov, ki jih igranje na ta vedno bolj priljubljen ljudski instrument zanima.

Pouk igranja na cimbale z naslednjim šolskim leto tudi uradno vstopa v šolski javno veljavni program. Do leta 1993 je igranja na cmbale učil takrat najbolj uveljavljen prekmurski cimbalist Miška Baranja.  Na pobudo KUD Beltinci je za potrebe beltinske folklorne skupine leta 1997 mlade cimbliste začel poučevati Andi Sobočan, do prvih evidentiranih izobraževalnih seminarjev za to področje pa je v okviru JSKD Lendava prišlo po letu 2000.

(foto: A.S.)

Z ustanovitvijo Glasbene šole Beltinci, ki od leta 2008 deluje kot organizacijska enota Zavoda svetega Cirila in Metoda Beltinci, je pouk igranja na cimbale kot nadstandardni program bil umeščen v šolsko ustanovo.

Andi Sobočan (foto: M.Z.)

V tem času je učitelj Andi Sobočan izdal prvi učbenik, v sodelovanju z Dimitrijem Beuermannom iz soboške območne enote Zavoda RS za šolstvo in ob recenziji Slavka Šuklarja in Mateja Zavca pa še učni načrt ter vso potrebno za uvrstitev programa med nabor instrumentov v okviru javno veljavnega programa Glasba.

Organizacija seminarjev bo po besedah Andija Sobočana postala stalnica, saj sodelovanje z umetniki iz Avstrije, Madžarske, Češke, Slovaške in Ukrajine, kjer pouk opreklja in cimbal poteka tudi na srednji in akademski stopnji, slovenskim učencem nudi možnosti za spoznavanje različnih načinov igranja, spoznavanje drugih kultur in splošni napredek.

M.Z.