Danes pred parlamentom spominska slovesnost na dr. Jožeta Pučnika!

Foto:demokracija

Danes ob 14.30 bo pred parlamentom v Ljubljani spominska slovesnost dr. Jožeta Pučnika. Na današnji dan je namreč umrl dr. Jože Pučnik, oče in borec za domovino Slovenijo in vzornik, ki je trajno zaznamovala slovensko družbo in kulturo.

Njegovo veličino prepoznali tudi voditelji EU in po njem imenovali dvorano v Evropskem parlamentu!

Zdi se, kot da je vloga in veličina dr. Jožeta Pučnika bolj prepoznana in cenjena “čez mejo”, Slovenci pa, da ju še nismo prepoznali. Morda še ne znamo ceniti njegove neizmerne ljubezni do domovine, njegovega poguma, da se je vrnil v rodni kraj, s seboj prinesel idejo o demokraciji in lastni državi tudi za Slovenke in Slovence. Idejo in znanje, da tudi Slovenija lahko gre po poti prave demokratične države, kjer bo vladal racionalizem, delavnost, sistematično reševanje problemov in konfliktov in pogum, predanost, poštenost ter resnicoljubnost. Kjer bodo vsi imeli enake možnosti za uspeh, pošteno delo, preboj in, kjer bodo vsi pred roko pravice enako obravnavani. Ta čas žal še ni dozorel doma, v Republiki Sloveniji, je pa zrel v državah, ki so to stopnjo “veličine” demokratične države že zdavnaj dosegle. Zato nekaj samoumevnega, da v dvorani EU parlamenta “živi” dr. Jože Pučnik.

Čas dr. Pučnika prihaja, počasi, vendar vztrajno. Ni možno, da bi veličino njegovega vzorca zamajale “sile”, ki spet stremijo stran od demokratičnih vrednot. Ni možno, da ne bi kljub načrtnemu “bombardiranju” slovenskega uma Slovenke in Slovenci končno prepoznali, kaj je za njih dobro in kaj zlagano. Zato prihaja veličina Pučnika, počasi, vendar vztrajno. Oblikuje se pravna država, oblikuje se delujoča demokracija in gospodarstvo, vzpostavlja se socialno pravičen sistem za ljudi, v ospredje prihajajo podjetni in inovativni posamezniki. Počasi, vendar vztrajno.

Dr. Jože Pučnik, hvala za vašo vrnitev v domovino v ključnih trenutkih, hvala, da ste združili opozicijo in jo pripeljali do zmage na prvih povojnih demokratičnih volitvah. Hvala za vse, kar Slovenke in Slovenci živimo danes in oprostite, da moja država še ni prepoznala vaše veliličine. Toda, čas vaše veličine prihaja, počasi, vendar vztrajno. Počivajte v miru!

B.P.