Mlin in brod na Muri sta simbola, s katerima turisti vizualizirajo pokrajino ob reki Muri

Znani so rezultati Javnega razpisa za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo ter naravne znamenitosti v turističnih destinacijah, ki je naletel na izjemno zanimanje in odziv slovenskih turističnih ponudnikov. Z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) so tako prijaviteljem odposlali 58 pozitivnih sklepov o podpori. Ker so sredstva v celoti razdeljena, drugega roka odpiranja vlog ne bo. Skupna predvidena višina sredstev, ki je na razpolago za izvedbo razpisa, je 15,5 milijona evrov.

Med petimi pomurskimi občinami, ki so dobile pozitiven sklep za sofinanciranje projekta, je tudi Občina Beltinci, ki bo s pomočjo sofinanciranja zgradila nov mlin in brod na Otoku ljubezni v Ižakovcih. Mlin se je lansko jesen v času visokega vodostaja ob dvigovanju iz reke Mure sesul, o čemer smo na našem portalu že poročali.

Za izvedbo polmilijonskega projekta bo tako Občina Beltinci kot investitor prejela 350 tisoč evrov sofinancerskih sredstev. Župan Občine Beltinci Marko Virag nam je povedal, da so včeraj s strani MGTŠ prejeli sklep o izbiri oz. odobritvi projekta. “Gre za projekt, ki smo mu namenili zelo veliko pozornost oziroma večkrat sem poudaril, da je absolutna prioriteta, da v letošnjem letu pridobimo sredstva za izgradnjo novega plavajočega mlina in broda,” je v odgovoru zapisal Virag.

“Mlin in brod sta del slovenske kulturne dediščine ter nepogrešljiva elementa turistične ponudbe naših krajev. Sta simbola, s katerima turisti vizualizirajo pokrajino ob reki Muri. Doživetje plavajočega mlina in broda je nekaj avtentičnega in edinstvenega, kar ni mogoče izkusiti nikjer v Sloveniji in širše in predstavlja posebnost naših krajev, zato je urejenost tovrstne javne turistične infrastrukture ključna za izkoriščanje turističnega potenciala. Z novim mlinom in brodom bomo obiskovalcem omogočili celostno doživetje Otoka ljubezni,” izgradnjo novega mlina in broda utemeljuje beltinski župan.

Mlin na Otoku ljubezni se potaplja

Investicija je pomembna tudi za domačine, saj je ob pogledu na uničen mlin slehernega občana gotovo zabolelo srce.

“Občina Beltinci bo po podpisu pogodbe z MGTŠ nemudoma pristopila k izvedbi projekta, pri čemer smo določene pripravljalne aktivnosti že izvedli. Pripravili bomo javno naročilo in si prizadevali, da za izgradnjo mlina in broda pridobimo izvajalca, ki bo zagotovil kvalitetno in strokovno izvedbo del. Hkrati se zavedamo, da se nam z novim mlinom in brodom odpirajo možnosti za razvoj dodatne turistične ponudbe in kakovostnih turističnih doživetij, katerih izhodišče bo zeleno, avtentično in butično,” je še zapisal Virag.

Brod na Otoku ljubezni v Ižakovcih (foto: M.Z.)

Ker časovne dinamike vseh postopkov v zvezi z izgradnjo mlina in broda v tem trenutku ni možno predvideti, župan v odgovoru na naše vprašanje glede časovnice izgradnje mlina in broda ni mogel z gotovostjo zatrditi, kdaj bo nova infrastruktura na voljo za obiskovalce. “Si pa bomo po najboljših močeh prizadevali, da bi bila nov plavajoči mlin in brod na voljo do poletja 2024 oziroma v naslednji poletni turistični sezoni,” nam je zapisal v odgovoru in izrazil prepričanje, da z občinsko upravo in strokovnimi sodelavci to zmorejo, kar so navsezadnje dokazali že v fazi priprave projekta.

Bo Mura za mlinom odnesla še brod?

Nov mlin in brod bosta stala na občinskem zemljišču, zato zapletov pri urejanju dokumentacije ne pričakujejo, upravljalec mlina in broda pa bo še naprej Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci. Direktorica zavoda Gabrijela Küzma je za naš portal dejala, da se uspeha na razpisu izjemno veseli. Tudi ona je mnenja, da nov mlin in brod omogočata dodatne možnosti za razvoj turizma.

M.Z.