Slovenski birokrati in administracija so včasih še hujši od evrokratov

Zadnja leta so s strani EU za kmete pomenila močan udarec, saj se je predvsem zaradi nekdanjega podpredsednika Evropske komisije Timmermansa  skušalo popolnoma spremeniti razvoj kmetijstva. Evropska unija je tako sprejemala ukrepe, direktive in uredbe, ki so izrazito usmerjene proti kmetom in kmetijstvu. Znižuje se tudi finančna podpora kmetom in kmetijstvu. Ob tem je tudi izrazil zaskrbljenost nad tem, da nam sedaj ne samo evropski uradniki, temveč tudi predsednik vlade govori, kakšno hrano naj uživamo.

Nedavno sprejeti zakon o obnovi narave je napad evropskih birokratov na podeželje in kmetijstvo. Takšni ukrepi s sklicevanjem na varstvo okolja bodo vodili v manjšo proizvodnjo hrane v Evropski uniji in Sloveniji, tveganje za še večjo ogroženost prehranske varnosti v Afriki in blokiranje ključnih infrastrukturnih projektov za podnebni prehod. “Brez kmetov ni hrane in tega bi se morali deležniki razvoja kmetijske politike bolj zavedati,” pravi Zver in ob tem dodaja, da so slovenski birokrati in administracija včasih še hujši kot evrokrati, saj nemudoma sprejmejo vse direktive s strani EU ter se pogosto obnašajo “bolj papeško od papeža”.

Več o aktualnih zadevah na področju kmetijstva bosta ta četrtek skupaj z nekdanjim kmetijskim ministrom in sedanjim predsednikom Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS dr. Jožetom Podgorškom povedala na okrogli mizi, ki bo ob 18:00 uri v Salonu Murska Republika v Hotelu Zvezda.

M.Z.