V Evropskem parlamentu o slovenskih medijih, dr. Zver zaprosil za dokumentacijo
Foto: www.eppgroup.eu

Slovenska evroposlanka Romana Tomc (ELS/SDS) je v četrtek, 9. marca, na okrogli mizi v Evropskem parlamentu z naslovom »Medijska svoboda v EU« predstavila stanje medijev v Sloveniji, kot sogovorniki pa so sodelovali poznavalci slovenske medijske krajine dr. Peter Gregorčič, Peter Jančič in Miro Petek ter Anna Herold z generalnega direktorata Evropske komisije za komunikacijska omrežja, vsebino in tehnologijo, Margherita Movarelli iz Centra za evropske študije Wilfried Martens in slovaški poslanec ELS v Evropskem parlamentu Vladimir Bilčik.

(foto: twitter)

Predsednik programskega sveta RTV Slovenija dr. Peter Gregorčič je izpostavil pluralnost družbe kot pogoj za uresničevanje vrednot, na katerih temelji EU, pri čemer sta ravno svoboda izobraževanja in svoboda medijev ključna podsistema za zagotavljanje pluralnosti. Po vzoru Madžarske ali Poljske, kar je EU že ostro obsodila, je po aprilskih volitvah Robert Golob začel s politično kadrovsko čistko. Vlada je z zlorabo nujnega postopka vložila novelo Zakona o RTVS in tako ob onemogočeni javni razpravi želela zamenjati nadzorne in upravne organe ter vodstvo RTV Slovenija s sebi lojalnimi.

(foto: demokracija)

»Enako kot na televiziji se je zgodilo v drugem najbolj branem mediju v Sloveniji, Siolu” je na okrogli mizi poudaril s strani Golobove vlade na hitro odstavljeni odgovorni urednik Peter Jančič. Njegova odstavitev pravzaprav sploh ne preseneča, saj je Siol pred volitvami objavil ugotovitve o nenavadno visoki nagradi in plači, ki ju je Golob prejel kot predsednik uprave GEN-I. Ob tem je izpostavil še vpletenost novinark Vesne Vuković, ki je po volitvah postala tiskovna predstavnica Gibanja Svoboda, in Mojce Šetinc Pašek, ki je kot novinarka postala poslanka Gibanja Svobode in takoj po tem še vodja državnozborske komisije za preiskovanje domnevno spornega financiranje medijev, ki so kritični do vlade.

V zvezi z mediji se je v Sloveniji mudila tudi podpredsednica Evropske komisije in Evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova, ki se je med drugim sestala tudi s predsednikom Ustavnega sodišča RS. 

Pritisk evropske komisarke Jourove na Ustavno sodišče RS je nedopusten!

(vir: ELS)

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil dopis za posredovanje dokumentov javnega značaja glede obiska komisarke Jourove v Sloveniji. Komisarka Jourova se je namreč v času presojanja novele zakona o RTV s strani Ustavnega sodišča, sestala kar s predsednikom tega sodišča, pred tem pa je sporno novelo v presoji komentirala in jo celo javno podprla.

vir: EPP

Ker njena dejanja izražajo močan dvom v nepristranskost in sum vplivanja na proces odločanja v dani zadevi, je dr. Zver Evropsko komisijo zaprosil za posredovanje zabeležke sestanka med komisarko Jourovo in predsednikom Ustavnega sodišča Republike Slovenije dr. Accettom, vso komunikacijo med kabineti Evropske komisije na temo obiska podpredsednice Evropske komisije Jourove v Sloveniji, ki je potekal med 1.-3. marcem 2023 ter vso komunikacijo znotraj kabineta komisarke Jourove na temo njenega obiska v Sloveniji.

M.Z.