Gre za očiten politični pritisk 

Te dni se je v Sloveniji mudila podpredsednica Evropske komisije in Evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova. Največ prahu je vzbudilo srečanje komisarke s predsednikom Ustavnega sodišča RS, ki se je zgodilo v zelo neprimernem času. Na Ustavnem sodišču RS namreč teče postopek v zvezi z novim zakonom o RTV, ki pa še ni zaključen.

Ustavno sodišče je izvajanje zakona ustavilo, kar predstavlja zaušnico vladi in vsem, ki so vztrajali pri njegovem sprejetju. Problematično pa je, da je komisarka Jourova v svojih preteklih izjavah dala jasno vedeti, da podpira omenjeni zakon in se je novembra celo vključila v referendumsko kampanjo kljub temu, da je bila na spornost zakona večkrat opozorjena.

Milo rečeno nenavadno, v trenutnih razmerah v Sloveniji pa celo zelo nevarno, je početje  Evropske komisije, ki poudarja pomen političnega nevmešavanja v medije.

Na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen je evropska poslanka Romana Tomc naslovila pismo, v katerem je navedla nekatere pomisleke ob obisku komisarke Jourove v Sloveniji in ob tem izrazila začudenje, da Evropske komisije ne skrbijo takšni grobi in nedopustni politični posegi v medijsko zakonodajo.

M.Z.