Drago Jančar je prejel mednarodno literarno nagrado Latisana per il Nord-Est

Pisatelj Drago Jančar je za roman In ljubezen tudi minulo soboto v gledališču Odeon v Latisani v Italiji prejel 30. mednarodno literarno nagrado Latisana per il Nord-Est. Roman je v italijanskem prevodu Darje Betocchi lani izšel pri založbi Nave di Teseo pod naslovom E l’amore anche ha bisogno di riposo.

V strokovni utemeljitvi je komisija izpostavila izbrano Jančarjevo prozo in mojstrski prevod Darje Betocchi, ki je italijanskim bralcem uspela približati zgodbo o ljubezni, sovraštvu in posledicah, ki jih je vojna pustila prebivalcem Jančarjevega rojstnega mesta Maribora. 

V finalni izbor sta se poleg Jančarja uvrstila še italijanska avtorja Paolo Malagitti in  Mateo Melchiore. Po besedah Jančarja je situacija tik pred podelitvijo bila precej stresna, saj je osemčlanska žirija kritikov zasedala vse do zadnjega trenutka pred razglasitvijo, ko je prireditev že potekala.

Jančar je o izmišljeni in hkrati resnični zgodbi povedal, da je postala nekakšen univerzalni spomin na vojno in dogajanje po njej. Med naraščanjem nasilja v okupiranem Mariboru, med uporniki v pohorskih gozdovih, v koncentracijskem taborišču na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti se v štirih poglavjih odvijajo zgodbe ljudi, ki so v tej zgodovinski blodnjavi človeštva nasilniki, žrtve ali kar oboje hkrati in skušajo ubraniti vsaj vsak svojo ljubezen pred nesmislom zla in porazom človeškega dostojanstva.

Drago Jančar sicer velja za enega najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev, saj so njegova dela prevedena v več kot 20 jezikov. Najprej je deloval kot urednik, lektor in korektor pri časopisni hiši Večer, od leta 1981 in vse do svoje upokojitve 2016 pa je bil urednik in tajnik pri Slovenski matici.

Za svoja dela je prejel številna najvidnejša slovenska in mednarodna priznanja. Med drugim je večkrat prejel kresnika, in sicer za romane Zvenenje v glavi (1999), Katarina, pav in jezuit (2001), To noč sem jo videl (2011) in In ljubezen tudi (2018).

Za roman To noč sem jo videl je leta 2020 prejel kresnika desetletja, istega leta pa za svoj opus še avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost.

Jančar je prav tako prejemnik nagrade Državljan Evrope 2015, ki jo podeljuje Evropski parlament, saj je s svojim umetniškim opusom pomembno prispeval h krepitvi evropske ideje in evropskega projekta. “Drago Jančar je imel neprecenljivo vlogo v t.i. slovenski pomladi ter v kasnejšem kulturnem, političnem in nacionalnem dozorevanju Slovenk in Slovencev. V okviru Pena se je v devetdesetih požrtvovalno zavzemal za mir v času vojn na jugo-vzhodu Evrope,” so v utemeljitvi zapisali takratni evropski poslanci Milan Zver, Lojze Peterle, Ivo Vajgl, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin. “Zelo tipično slovensko zgodbo je v romanu Tisto noč sem jo videl uspel ubesediti na način, ki ga razumejo po vsem svetu,” je na podelitvi v imenu vseh predlagateljev dodal dr. Milan Zver.

(foto: sds.si)

M.Z.