Eko sklad in energetski svetovalci “nad” energetsko revščino!

V enem izmed člankov smo zapisali, da je v RS mnogo gospodinjstev, ki jih pesti energetska revščina (gospodinjstvo težko, ali pa sploh ne zmore pokrivati svojih osnovnih energetskih potreb). Ta najpogosteje prizadene gospodinjstva z nizkimi prihodki – upokojenci, brezposelni ali slabo plačani in odvisni od socialne pomoči. Alarmantno pa je, da je veliko gospodinjstev celo brez električne energije (po podatkih iz leta 2015 cca. 5400), kar 16.000 svojih prostorov ne ogreva, 14% pa jih ne zmore ogrevati primerno. Toda, že v jeseni bodo lahko vsaj nekoliko stanje izboljšali. Eko sklad in energetski svetovalci jim namreč že v začetku jeseni želijo priskočiti na pomoč!

Brezplačen paket “energetskih pripomočkov” v vrednosti do 108 EUR in brezplačni nasveti energetskih svetovalcev! 

V vsakem gospodinjstvu obstaja mnogo priložnosti za energetske prihranke. Ti so tako na strani porabe električne energije, kot tudi na strani porabe vode. Kako do teh prihrankov samo s t.i. mehkimi pristopi (ugašanje luči, porabnikov iz el. omrežja, prhanje…), z zamenjavo dobavitelja el. energije in morebitnimi še ostalimi možnostmi, bodo ugotovili in svetovali energetski svetovalci. Gospodinjstva pa bodo prejela tudi t.i. paket “energetskih pripomočkov”, s katerimi bodo neposredno vplivali na znižanje porabe (električne energije, toplote, vode). V paketu so varčne sijalke, podaljški s stikalom za “sistemsko” ugašanje porabnikov, samolepilni tesnilni trak za tesnjenje oken in vrat, folije za t.i. reflektiranje energije (nalepi se na steno za radiatorjem)…

Do informacij preko energetskih svetovalcev (ENSVET), občin, Rdečega križa in Centrov za socialno delo!

Za vsako občino je zadolžen energetski svetovalec in sicer znotraj mreže ENSVET, on pa je tudi prvi kontakt, na katerega se lahko “gospodinjstva” obrnejo. Ker delujejo za posamezne občine, so informacije tudi na občinah. Informacije o projektu pa za enkrat imajo tudi predstavniki Rdečega križa in Centri za socialno delo.

Jesen bo kmalu pred vrati, z njo pa potrebe po ogrevanju prostorov, zato o nasvetih, brezplačnih paketih in potrebnih ukrepih povprašajte že danes!

Uredništvo