Evropska Unija postaja močan gospodarski akter v jugovzhodni Aziji in pomemben donator razvojne pomoči
dr. Milan Zver (foto: ELS)

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je kot podpredsednik Delegacije Evropskega Parlamenta za odnose z državami Južne Azije udeležil srečanja z veleposlanikoma Maldivov in Bangladeša ter razprave o situaciji na Šrilanki v odboru Evropskega parlamenta za zunanje zadeve.

Evropska Unija v okviru zunanjega delovanja namenja humanitarno in razvojno pomoč državam Južne Azije, ki je usmerjena predvsem v odpravljanje vzrokov revščine, zagotavljanje možnosti za blažitev okoljskih sprememb in spodbujanje gospodarstva v okviru sheme GSP+. Na srečanju sta veleposlanika delegaciji Evropskega parlamenta predstavila napredek njunih držav.

vir: EPP

Poslanec dr. Milan Zver je poudaril, da Evropska Unija postaja močan gospodarski akter v jugovzhodni Aziji in pomemben donator razvojne pomoči. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da sta obe državi, kljub pandemiji koronavirusa, predvsem na gospodarskem področju močno napredovali.

V razpravi z veleposlanikom Bangladeša je dr. Zver pohvalil bangladeško vlado, ki že peto leto nudi zatočišče 1.1 milijonom beguncev Rohinga, ki so se zatekli iz Mjanmarja. Ob tem je veleposlanika vprašal, ali je že prišlo do napredka v pogovorih med Mjanmarom in Bangladešem o repatriaciji Rohingijcev. “Zavedam se, da begunska kriza pomeni velik zalogaj za državo in že vpliva na regionalno stabilnost,” je ob tem povedal poslanec. Veleposlanik je pojasnil, da pogoji za varno vrnitev Rohingijcev zaenkrat še vedno niso vzpostavljeni in pozval Evropsko Unijo naj proti odgovornim za genocid nad Rohingijci naperi sankcije.

Posebna pozornost je bila namenjena tudi razmeram na Šrilanki, kjer so oblasti razglasile izredne razmere zaradi stopnjevanja protivladnih protestov, ki jih je sprožilo pomanjkanje osnovnih dobrin, vse višjih življenjskih stroškov, pomanjkanja goriva ter električnih mrkov.

Predsednik države Gotabaya Rajapaksa je po množičnih protestih že napovedal odstop 13. julija, do novih volitev pa bo državo vodila tehnična vlada. “Razmere na Šrilanki so jasen pokazatelj tega, kaj pomeni slabo vodenje države. Vojna v Ukrajini pa je še dodatno vplivala na visoko inflacijo in na dolgotrajne prekinitve dobave električne energije na Šrilanki.”

Prebivalci Šrilanke trpijo zaradi hudega pomanjkanja nujnih življenjskih potrebščin. “Pozivam vse politične stranke, da tvorno pristopijo k reševanju politične in gospodarske krize ter k zagotavljanju najnujnejše pomoči državljanom, kot so hrana in zdravila,” je v razpravi dejal poslanec dr. Milan Zver.

M. Z.

vir: milanzver.eu