Gasilci ne bodo stavkali – vladna stran popustila!

Vir:Pixabay

Leto 2018 bo očitno leto popustljivosti vlade v pogajalskih procesih s sindikati javnega sektorja. Ker smo stopili v čas volilnega leta (parlamentarne volitve bodo že v mesecu juniju), lahko pričakujemo še mnogo manevrov, ki bodo bolj v prid zaposlenim javnega sektorja. Problem, ki se že pojavlja, pa so določena popuščanja s strani vlade, ki rušijo plačna razmerja (enakost) med primerljivimi delovnimi mesti

Sindikati poklicnih gasilcev zadovoljni, očitno stavke napovedane za 10.1.2018 ne bo!

Pogajalcem poklicnih gasilcev je uspelo prepričati vladne pogajalce, da so do boljše “rente” upravičena še določena delovna mesta, kjer vlada prej ni želela popustiti. Gre za okrog 16. delovnih mest, za vsa ostala delovna mesta pa je že bil sprejet in podpisan dogovor za dvig plač v višini 4%. Vsem poklicnim gasilcem (v kolikor do podpisa prride) pa bo od 1.1.2018 naprej pripadal tudi dodatek za stalnost!

Po pisanju spletnega portala 24ur.com naj bi sindikatom poklicnih gasilcev uspelo izpogajati zahteve za kar 14. delovnih mest, le za dve pa vlada ni popustila. Pri desetih je šlo za povišanje plač za 8%, pri dveh za 12% in preostalih dveh za 4% (en plačni razred predsatvlja dvig plače za 4%).

V mesecu februarju so stavko napovedali še učitelji in policisti.

Uredništvo