Weber poziva vlado, da se vzdrži nedemokratičnih dejanj

O pritiskih na vodstvo RTV Slovenija se je izrekel tudi predsednik največje politične skupine Evropske ljudske stranke, Manfred Weber. Kot je poudaril v izjavi,  ostro zavrača finančo izčrpavanje in grožnje z odstranitvijo vodstva in novinarjev, ki niso po meri aktualne vlade Roberta Goloba.

Izjava predsednika politične skupine ELS, Manfreda Webra:
Evropska ljudska stranka se je vedno zavzemala za demokracijo, vladavino prava in svobodo medijev. Zato smo izjemno zaskrbljeni nad nameravanimi spremembami medijske zakonodaje v Sloveniji. Menimo, da je nedopustno, da se tako pomemben zakon, kot je zakon o javni radioteleviziji, sprejema brez javne razprave in po hitrem postopku. Še posebej nesprejemljivo pa je, da si politika skuša z lažnimi obljubami podrediti medij, ki je izjemnega nacionalnega interesa, je edina javna, neprofitna radiotelevizijska organizacija v Sloveniji in je kot taka last vseh državljanov Slovenije.

Finančno izčrpavanje in grožnje z odstranitvijo vodstva in novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike, ostro zavračamo. Podobne poskuse smo že videli v nekaterih drugih državah in smo jih ostro obsodili. Pozivamo slovensko vlado, da se vzdrži takšnih nedemokratičnih dejanj in v celoti spoštuje evropske vrednote ter zagotovi okolje, kjer bodo mediji lahko delovali svobodno in brez političnih pritiskov.     

Manfred Weber

Državljanke in državljani Republike Slovenije se imamo možnost zoperstaviti nedemokratičnim dejanjem Vlade Roberta Goloba le tako, da na referendumu glasujemo proti uveljavitvi zakona o RTV Slovenija.

M.Z.