Povezava morebitnih nepravilnosti na DARS-u s stranko SDS je spodletela

Včeraj so praktično vsi vladi naklonjeni mediji na veliko poročali o morebitnih nepravilnostih, ki naj bi se dogajala na DARS-u v zvezi s koncesijo za avtovleko. Danes, ko je prva tema Golobov poziv Urški Klakočar Zupančič, da odstopi s položaja predsednice Državnega zbora, te teme ne zasledimo več na naslovnicah “ta pravih” portalov. Predsednik vlade Robert Golob je celo izjavil, da posnetki povedo vse. Mislil je seveda na “priredbo” POP TV-ja, ki je zaradi vpletenosti v “Serpentinškov resničnostni šov” za 2 milijona moral gledalcem vreči novo kost za glodanje. Seveda je bilo zelo prikladno, da se na nek način prilepi še Janšo in SDS. 

Ko je bilo na portalih in socialnih omrežjih na veliko načinov pojasnjeno, da se je podjetje Žonta d.o.o. maja 2019 znašlo v hišnih preiskavah zaradi suma ponarejanja dokumentacije pri prijavi na razpis DARS-a za avtovleko tovornih vozil na AC, je tema izginila z naslovnic. Uspelo jim je SDS in Janšo povezati s škandalom, ki ga je v prvi vrsti zagrešilo podjetje s prirejanjem dokumentacije, potem pa še poskusom podkupovanja DARS-ovih funkcionarjev, ki sicer prihajajo iz vrst NSi.

Podjetje Žonta d.o.o. se je z namenom, da bi zadostilo razpisnim pogojem, za posel prijavilo tudi z dvema popolnoma uničenima delovnima voziloma. Ko so na DARS-u to ugotovili, so jim leta 2021 pogodbo prekinili, na kar se je podjetje Žonta d.o.o. sicer pritožilo, a je Dars tožbo na prvi stopnji dobil. Dars v novem razpisu zaradi slabe izkušnje z omenjenim podjetjem dodalo pogoj, da se na razpis ne morejo prijaviti podjetja, ki jim je bila pogodba v preteklosti že prekinjena.

Zato naj bi skušali ‘podjetniki’ zadevo rešiti “milom ili silom” in pri tem porabili kar nekaj denarja. Govori se o 90 tisočakih, pri vsem tem pa je bilo v vseh objavah zamolčano dejstvo, da posla kljub vsemu niso dobili, ker se uprava Darsa z nikomer od omenjenih ni želela sestati.

V normalni državi bi šla tisti, ki podkupnino ponudi in tisti, ki jo prejme, oba v zapor. Pri nas žal takšni postanejo žvižgači. A zadeva je zelo prozorna. Gre za pogosto uporabljeno obračanje pozornosti, ki jo nasledniki komunistov kot zelo preverjeno metodo uporabijo v situaciji, ko jih nekdo zaloti z roko v marmeladi. Da bi bili pred svojimi volivci bolj verodostojni, so morali na vsak način prilepiti SDS oz. Janeza Janšo. To jim seveda ni uspelo, zato je “novica” praktično izginila z naslovnic.

M.Z.