Gospodarska rast se umirja, kar je nevarno za prezadolženo Slovenijo!

Vir:Pixabay

Strukturni položaj javnih financ se lahko zelo hitro poslabša, saj prihaja umiritev gospodarske rasti. Tako napoveduje v svojih zaključkih Banka Slovenije v pred kratkim pripravljeni publikaciji Povzetek makroekonomskih gibanj.

V prvem četrtletju upočasnitev rasti na evrskem območju!

Ker se je v prvem četrtletju gospodarska rast ne evrskem območju upočasnila, se je ustavilo tudi poviševanje napovedi letošnje rasti. Predvsem je napoved hitro vplivala na mirnost glavnih slovenskih trgovinskih partneric, piše spletni portal finance.si.

Podobno se je upočasnila tudi rast industrijske proizvodnje in izvoza, manj intenzivna pa je bila tudi rast domačega trga. Ključni pokazatelj, na podlagi katerih lahko zaključujemo, sta nižji prihodkih v trgovini in gradbene aktivnosti.

Nujni strukturni ukrepi in čas za novo Vlado RS!

Banka Sovenije med drugim ugotavlja slabo črpanje evropskih sredstev, glede na to, da pa Vlada RS že kar nekaj časa funkcionira “predvolilno”, pa izboljšanja ni pričakovati. Žal BS tudi ugotavlja, da potrebe na trgu delovne sile “zapolnjuje” tuja delovna sila, samo v prvem četrtletju pa jih je v RS prišlo čez 5.000 (izdani vizumi) oz. 78% več kot prej.

Sicer pa obstoječa vlada že  predolgo kaže, da so ji izzivi sprememb tuji, zato je čas, da Slovenija končno dobi, kar si zasluži!

Uredništvo