Manjkajo reforme, zlasti na področju zdravstva, pa tudi varstva in oskrbe starejših

Evropski parlament se bo po poletnih počitnicah sestal septembra. Z evropskim poslancem iz vrst Evropske ljudske stranke dr. Milanom Zverom so minuli teden na Radiu Ognjišče opravili pogovor o delu parlamenta, o nemirni Evropi, slabem delu aktualne vlade in obremenitvah za kmete.

vir: EPP

Vojna v Ukrajini zaznamuje skorajda vsa zasedanja evropskega parlamenta, je uvodoma dejal dr. Zver in dodal, da se je Unija na vojno dobro odzvala. »Sprejemali smo določene resolucije in s tem dali tudi pravno in politično podlago Svetu in Evropski komisiji, da so sprejemale ustrezne ukrepe. Tudi zadnje dni je bilo odobreno recimo 20 milijard evrov pomoči v tej finančni perspektivi, pa seveda to ni vse. Evropske institucije dajo ali so dajale tudi mimo te pomoči še več denarja in pa predvsem se mi zdi pomembno, da so se uskladile pri proizvodnji nabav orožja in streliva,« je povedal dr. Zver.

Na vprašanje, da Evropa postaja vse bolj nemirna, da nekatere države beležijo proteste in da smo priča zaostrovanju razmer na zahodnem Balkanu, dr. Zver ocenjuje, da je, kar se Balkana tiče, že od nekdaj tako, da je tu sod smodnika »zato, ker trčijo skupaj različni interesi od kitajskih, ruskih, iranskih, turških do evropskih in ameriških. Deloma je za to destabilizacijo zahodno balkanske regije kriva tudi Evropska unija, ker je dokaj neučinkovita pri integraciji tega območja. Če bi malo pohiteli, bi bila situacija veliko bolj stabilna.«

Glede protestov v Franciji je dr. Zver spomnil na leto 2005 in na prve večje demonstracije ter nemire. »Takrat so požigali celo hiše, šole, avtomobile. No, zdaj se je zgodba nekoliko ponovila. Torej protestira že četrta ali peta generacija migrantov. Mnogi krivijo za to dejstvo, da francoska družba ni bila sposobna integrirati prišlekov migrantov,« je ocenil evropski poslanec.

Evropski parlament je julija sprejel tudi zakon o obnovi narave. Zver trdi, da gre za napad na podeželje in kmeta. »Timmermans je našel razrednega sovražnika v kmetijstvu in v kmetih. Menil je, da je za zeleni prehod glavna nevarnost kmetijstvo, druga največja nevarnost je industrija in praktično bi Evropejci ostali bosi in brez kmetijstva, ki je zelo pomemben dejavnik tudi pri preprečevanju lakote v svetu,« je povedal dr. Zver.

Se strinjate z obvezno »vegetarijansko prehrano« in največ 10 gramov mesa na dan?

Kritičen je bil tudi do slabega dela vlade pod vodstvom predsednika vlade Roberta Goloba. »Manjkajo reforme, zlasti na področju zdravstva, pa tudi varstva in oskrbe starejših. To lahko iz prakse povem. Tukaj cene gredo vrtoglavo gor. Ljudje si vedno težje privoščijo institucionalno varstvo in tu nas čaka velika kriza. Manjka nam infrastruktura na tem področju in vse, kar je Golobova vlada obljubljala na začetku, sedaj ni izpolnjeno,« je zaključil evropski poslanec.

M.Z.