Kakšna bi bila reakcija medijev, če bi se podobno zgodilo v času Janševe vlade?

V Sindikatu kmetov Slovenije in ostalih nevladnih kmetijskih organizacijah so za torek, 25. aprila 2023, napovedali vseslovenski protest kmetov v Ljubljani. Po tej napovedi je v petek, 21. aprila 2023, na družbenih omrežjih zaokrožila informacija, da je Policija pred napovedanim protestom kmetov obiskovala kmetije in poizvedovala, koliko kmetov se namerava s traktorji pripeljati v Ljubljano na navedeni vseslovenski protest kmetov.

Nosilec kmetijske dejavnosti z območja Mestne občine Ljubljana je na družbenem omrežju objavil, da ga je obiskala Policija in ga spraševala, ali se namerava protesta udeležiti. Prav tako so ga spraševali, ali pozna še koga, ki se bo udeležil omenjenega protesta.

Informacije, da policisti te dni obiskujejo kmete in jih sprašujejo, ali se bodo s traktorji udeležili vseslovenskega protesta kmetov v Ljubljani ali ne, ter zaslišujejo državljane, ali vedo, kdo se bo protesta udeležil, prihajajo z različnih območij Slovenije.

Po oceni Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke gre čisto zlorabo policijskih pooblastil, zato so poslanci SDS vložili predlog za sklic nujne seje. “Pri ravnanju Policije gre za nedopusten poseg v ustavno pravico svobode gibanja (32. člen Ustave RS), varstva osebnih podatkov (38. člen Ustave RS), pravico do osebnega dostojanstva in varnosti (34. člen Ustave RS) in svobode izražanja (39. člen Ustave RS),” so zapisali v predlogu.

V zvezi s takšnim ravnanjem Policije nad državljankami in državljani velja spomniti na izjavo predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič, ki je na 3. izredni seji dne 1. junija 2022 med drugim dejala: »Obljubljam, gospod Golob, da se bom prva oglasila, če boste poslali Policijo nad protestnike z vodnim topom, solzivcem, s pendreki ali kakorkoli drugače.« Med drugim je dejala tudi, da je pravica do protesta ustavna pravica in da nihče ne bo razganjal protestnikov.

Takšno ravnanje Policije vpliva na stopnjo zaupanja v njeno delo, njeno dobro ime in ugled. Ministrstvo za notranje zadeve (Tomislav Omejec, vodja Sektorja splošne Policije na Upravi uniformirane policije GP) se je namreč odzvalo takole: “Osnovni namen zbiranja obvestil pri udeležencih je dvig zaupanja v delo policije. Obiskujemo tiste, ki so nosilci družbene moči in policiji predstavljajo zaupanja vredne ljudi.”

“Absurdnost policijskih pojasnil lahko prikažemo z apliciranjem njihovega zadnjega “ustaljenega” ravnanja na nekatere druge proteste, shode, dogodke. Si predstavljate, da bi npr. v primeru shoda, stavke sindikata SVIZ namesto predstavnika organizatorja Branimirja Štruklja o podrobnostih in njihovih osebnih namerah kar povprek spraševali učitelje po vsej Sloveniji? Policisti bi se oglasili na njihovem domu ali pa kar v službi, na šolah, saj jih je tam “več na kupu”, se je na zapisano odzval  Tilen Majnardi na PORTAL PLUS.

M.Z.